DeboweTarasy.pl

Przypalony piekarnik? Czyszczenie może okazać się banalne!

piekarnik

Czyszczenie przypaleń z piekarnika jest jedną z tych prac domowych, z którymi z powodzeniem można poradzić sobie naturalnymi sposobami. Wystarczą środki dobrze znane każdemu, kto miał do czynienia z ekologicznym i oszczędnym sprzątaniem. Większość z nas ma je zwykle zawsze w domowej spiżarni lub w łazience.

Środki do czyszczenia kontra ekologiczne sprzątanie

Dlaczego warto szukać naturalnych alternatyw dla detergentów. Środki czyszczące przeznaczone do usuwania tłuszczu i przypaleń zawitają agresywne związki chemiczne działające żrąco. Efektem jest skuteczne działanie, ale z drugiej strony, na produktach tych widnieją informacje, że nie wolno ich wdychać, trzeba unikać kontaktu ze skórą i błonami śluzowymi. Jeżeli więc nie zachowamy ostrożności czy nie spłuczemy dokładnie pozostałości środka – mamy do czynienia z zagrożeniem dla zdrowia. Ponadto chemiczne preparaty czyszczące są dosyć kosztowne w porównaniu z naturalnymi.

Czyszczenie piekarnika – czego potrzebujesz?

Zanim przystąpisz do czyszczenia, przygotuj potrzebne rzeczy: sodę oczyszczoną, ocet, ciepłą wodę. Potrzebujesz też butelki z rozpylaczem oraz garnka lub miski odpornej na wysoką temperaturę. Może to być naczynie żaroodporne. Pamiętaj również o rękawicach ochronnych.

Krok 1 – przygotuj piekarnik

Piekarnik powinien być lekko rozgrzany. Nie zimny, ale nie zbyt gorący, żeby można było włożyć do jego rękę. Rozgrzej więc go krótko.

Krok 2 – woda i soda oczyszczona

Zacznij od przygotowania wody w butelce z rozpylaczem (takiej jak po płynie do mycia okien). Spryskaj równomiernie wodą dno piekarnika. Następnie nasyp równomiernie sodę. Jeszcze raz spryskaj wodą i poczekaj, aż mieszanka wyschnie. Przy bardzo trudnych zabrudzeniach możesz pozostawić na całą noc.

Krok 3 – gorąca woda

Wypełnij miskę lub garnek wrzącą wodą, wstaw do piekarnika, zamknij i pozostaw na godzinę. Parująca woda pozwoli usunąć sodę razem z zabrudzeniami. Możesz utrzymywać przez ten w piekarniku stałe temperaturę taką, jak przed rozpoczęciem sprzątania.

Krok 4 – woda z octem

Spłucz osad z pozostałościami brudu gorąca wodą, a następnie mieszanką pół na pół wody i octu przygotowaną w butelce z rozpylaczem. Przejrzyj całość szmatką.
Naturalne czyszczenie piekarnika nie wymaga bardzo dokładnego zmywania dużą ilością wody. Wszystkie środki są bezpieczne, a zapach octu szybko wywietrzeje.

Jak usunąć zabrudzenia że ścianek i góry piekarnika?

Czasem potrawy pryskają w czasie pieczenia i nie tylko dno trzeba doczyścić. Aby usunąć tłuszcz i brud ze wszystkich ścianek, przygotuj gęstą pastę z sody oczyszczonej i ciepłej wody. Postaraj się wyczyścić z jej pomocą jak najwięcej. Następnie wstaw do piekarnika naczynie z gorącą wodą i octem, zamknij i utrzymuj wysoką temperaturę, aby mikstura intensywnie pasowała. Zetrzyj później szmatką resztki zabrudzeń.
Wykorzystuj te sposoby często, by nie dopuścić do powstania grubej warstwy tłustego brudu. Wtedy czyszczenie piekarnika będzie łatwiejsze. Po każdym użyciu możesz również odświeżać ścianki, drzwiczki i dno za pomocą soku z cytryny. Świetnie usuwa on nie tylko zabrudzenia, ale też przykre zapachy.

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

marmur

Marmur — elegancja ukryta w skale

Moda zmienia się nieustannie. Czasami ciężko za nią nadążyć. Jednakże klasyczna elegancja nigdy nie stanie się passé. Z tego też powodu od niepomnych czasów marmur jest symbolem stylu i wyszukanego gustu. Już w starożytności marmur był jednym z najcenniejszych materiałów budowlanych, architektonicznych i rzeźbiarskich. Obecnie nazwa ta wykorzystywana jest jednak nieco szerzej niż w przeszłości […]

por

Por – uprawa i zastosowanie

Por jest dwuletnią rośliną jadalną. W kuchni zastosowanie mają cebula i liście pora, które stanowią dodatek do sałatek, surówek i zup. Por preferuje żyzne gleby, bogate w próchnicę. Nie toleruje braku wody, dlatego w uprawie pora nie powinno dopuszczać się do przesuszenia podłoża. Por należy do roślin warzywnych o jadalnych liściach. Można go z powodzeniem […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *