Por – uprawa i zastosowanie

por

Por jest dwuletnią rośliną jadalną. W kuchni zastosowanie mają cebula i liście pora, które stanowią dodatek do sałatek, surówek i zup. Por preferuje żyzne gleby, bogate w próchnicę. Nie toleruje braku wody, dlatego w uprawie pora nie powinno dopuszczać się do przesuszenia podłoża.

Por należy do roślin warzywnych o jadalnych liściach. Można go z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogródku. Preferuje gleby próchnicze i należy go uprawiać na stanowiskach słonecznych. Liście pora znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, cechują się intensywnym smakiem i mocnym aromatem.

Por – charakterystyka rośliny

Por zaliczany jest do rodziny roślin czosnkowatych. Naturalnym środowiskiem występowania pora jest Azja Mniejsza, jednak roślina ta rozprzestrzeniła się i obecnie można ją spotkać w różnych rejonach świata. Por to dwuletnia roślina, która posiada silnie rozgałęzione korzenie i skróconą łodygę. Ma wzniesiony pokrój i osiąga wysokość do 2 metrów w pędami kwiatostanowymi. Wytwarza baldachy złożone z białych lub biało-różowych kwiatów.

Wymagania i uprawa pora

Por preferuje stanowiska słoneczne. Należy go uprawiać na glebach próchniczych, żyznych,  gliniasto-piaszczystych o odczynie pH 6-7. Por najlepiej rośnie na podłożach wilgotnych lub umiarkowanie wilgotnych. Charakteryzuje się dużymi wymaganiami wodnymi. W uprawie pora nie można dopuścić do przesuszenia gleby, gdyż ma to negatywny wpływ na roślinę. Glebę wskazane jest nawozić obornikiem, co zapewnia lepszy wzrost rośliny. W okresie wzrostu podłoże na grządce należy spulchniać, podlewać i oczyszczać z chwastów. Por osiąga pełną dojrzałość późną jesienią. Ta jadalna roślina występuje w różnych odmianach. Wyróżnia się odmiany wczesne (np. Jolant, Varna), średnio-wczesne (np. Pinola, Arcona) oraz późne, zimujące w gruncie (np. Prospecta, Hiberna). Okres sadzenia pora jest zależny od planowanego terminu zbioru. Sadzonki można umieszczać w gruncie wczesną wiosną, gdy zbiór planowany jest w lecie do późnego lata – przewidywany zbiór następnej wiosny.

Wartość odżywcza i zastosowanie pora

Por jest rośliną uprawianą dla jadalnych liści i cebuli. Znajduje szerokie zastosowanie kulinarne, gdyż ma unikalny i intensywny smak oraz mocny aromat. Wykorzystywany jest jako składnik surówek, stanowi również dodatek do zup, sosów, zapiekanek warzywnych. Por jest warzywem bogatym w cenne witaminy, takie jak: witamina C, E, K oraz witaminy z grupy B. Zawiera także niezbędne organizmowi minerały: magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk i wapń. W jego składzie występują związki o właściwościach antyoksydacyjnych, które wzmacniają naturalną odporność organizmu, hamują procesy starzenia i mają dobroczynny wpływ na serce.

Czytaj także: Dalie ogrodowe – uprawa, odmiany

Oceń artykuł
[Suma: 0 Średnia: 0]
Informacja prawna

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

wanna

Jak wybrać wannę

Szykujesz się do remontu łazienki albo planujesz urządzenie nowej łazienki w domu? Z jednej strony cieszysz się z wprowadzenia nowej jakości do domu, a z drugiej stresujesz wyborem odpowiednich mebli łazienkowych i wyborem pomiędzy wanną a prysznicem. Wybór rozwiązania idealnego nie jest łatwy, wszystko zależy od przestrzeni jaką daje nam łazienka, tego czy znajduje się […]

Zalety posiadania własnego ogrodu

Każda osoba posiadająca własny wolnostojący dom z pewnością ma chociażby odrobinę wolnego miejsca na swoim podwórku. Obszar ten można w bardzo dobry sposób zagospodarować. Mowa tutaj oczywiście o założeniu chociażby małego minimalistycznego ogródka. Jeśli zastanawiasz się czy warto na to poświęcić nieco czasu, sił oraz pieniędzy to ten artykuł jest właśnie dla Ciebie! Jakie zatem […]