DeboweTarasy.pl

Por – uprawa i zastosowanie

por

Por jest dwuletnią rośliną jadalną. W kuchni zastosowanie mają cebula i liście pora, które stanowią dodatek do sałatek, surówek i zup. Por preferuje żyzne gleby, bogate w próchnicę. Nie toleruje braku wody, dlatego w uprawie pora nie powinno dopuszczać się do przesuszenia podłoża.

Por należy do roślin warzywnych o jadalnych liściach. Można go z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogródku. Preferuje gleby próchnicze i należy go uprawiać na stanowiskach słonecznych. Liście pora znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, cechują się intensywnym smakiem i mocnym aromatem.

Por – charakterystyka rośliny

Por zaliczany jest do rodziny roślin czosnkowatych. Naturalnym środowiskiem występowania pora jest Azja Mniejsza, jednak roślina ta rozprzestrzeniła się i obecnie można ją spotkać w różnych rejonach świata. Por to dwuletnia roślina, która posiada silnie rozgałęzione korzenie i skróconą łodygę. Ma wzniesiony pokrój i osiąga wysokość do 2 metrów w pędami kwiatostanowymi. Wytwarza baldachy złożone z białych lub biało-różowych kwiatów.

Wymagania i uprawa pora

Por preferuje stanowiska słoneczne. Należy go uprawiać na glebach próchniczych, żyznych,  gliniasto-piaszczystych o odczynie pH 6-7. Por najlepiej rośnie na podłożach wilgotnych lub umiarkowanie wilgotnych. Charakteryzuje się dużymi wymaganiami wodnymi. W uprawie pora nie można dopuścić do przesuszenia gleby, gdyż ma to negatywny wpływ na roślinę. Glebę wskazane jest nawozić obornikiem, co zapewnia lepszy wzrost rośliny. W okresie wzrostu podłoże na grządce należy spulchniać, podlewać i oczyszczać z chwastów. Por osiąga pełną dojrzałość późną jesienią. Ta jadalna roślina występuje w różnych odmianach. Wyróżnia się odmiany wczesne (np. Jolant, Varna), średnio-wczesne (np. Pinola, Arcona) oraz późne, zimujące w gruncie (np. Prospecta, Hiberna). Okres sadzenia pora jest zależny od planowanego terminu zbioru. Sadzonki można umieszczać w gruncie wczesną wiosną, gdy zbiór planowany jest w lecie do późnego lata – przewidywany zbiór następnej wiosny.

Wartość odżywcza i zastosowanie pora

Por jest rośliną uprawianą dla jadalnych liści i cebuli. Znajduje szerokie zastosowanie kulinarne, gdyż ma unikalny i intensywny smak oraz mocny aromat. Wykorzystywany jest jako składnik surówek, stanowi również dodatek do zup, sosów, zapiekanek warzywnych. Por jest warzywem bogatym w cenne witaminy, takie jak: witamina C, E, K oraz witaminy z grupy B. Zawiera także niezbędne organizmowi minerały: magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk i wapń. W jego składzie występują związki o właściwościach antyoksydacyjnych, które wzmacniają naturalną odporność organizmu, hamują procesy starzenia i mają dobroczynny wpływ na serce.

Czytaj także: Dalie ogrodowe – uprawa, odmiany

Oceń artykuł
[Suma: 0 Średnia: 0]

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

Eskapizm. Nowe spojrzenie na wnętrze

W ostatnim czasie coraz bardziej odchodzimy od minimalizmu we wnętrzach. Znacznie częściej dążymy do tego, aby przestrzeń była funkcjonalna. Jednocześnie taka, która jest praktyczna i pozwala na wypoczynek po ciężkim dniu i tygodniu. W zgodzie z tym przeświadczeniem powstał styl, który określany jest jako eskapizm. Jak urządzić przestrzeń utrzymaną w takim duchu? Na jakie elementy […]

Zanim zakupisz meble warto obejrzeć je w internecie

Meble to bez wątpienia najważniejsze elementy wyposażenia domu czy mieszkania. Nawet jeśli obszar mieszkalny jest niewielki można do niego dobrać prawidłowe meble, które wykorzystają potencjał wnętrza. Wystarczy mieć do pomocy dobrze wyposażony, dający szansę na zdobycie modnych i funkcjonalnych artykułów sklep specjalistyczny. W dzisiejszych czasach coraz więcej transakcji przenosi się do Internetu. Nietrudno się temu […]