DeboweTarasy.pl

Piec do pizzy – jaki wybrać?

Pizza, żeby była smaczna musi powstać z dobrych składników, a także z umiejętności pizzermana. Jednak jedyną rzeczą, która ma wpływ na pizzę i jej jakość jest piec do pizzy. To w nim pizza dojrzewa i nabiera smaku. Jeśli piec jest stary lub nieodpowiednio konserwowany i czyszczony, to wierzcie na słowo – odbija się to na smaku i jakości pizzy.

  1. Rodzaje pieców do pizzy
  2. Jaki wybrać piec do pizzy?

Rodzaje pieców do pizzy

Piece opalane drewnem to nawiązanie do tradycyjnego wyrabiania pizz. Jednak w większości lokali nie ma możliwości na adaptację takiego pieca. Dlatego na rynku dostępne są różne alternatywy, które dopasujesz indywidualnie do swojego lokalu. Zależnie od tego, czego oczekujesz i potrzebujesz. W ofercie Gastromix https://gastromix.pl/3368-piece-do-pizzy znajdziesz różnego rodzaju piece do pizzy.

  • jednokomorowe,
  • dwukomorowe,
  • trzykomorowe,
  • tunelowe

Piece jednokomorowe

Z reguły przeznaczone są do użytku w małych lokalach, gdzie produkcja nie jest tak duża, jak w dużych lokalach i restauracjach. Mają regulację temperatury grzałek i różny zakres prac. W tym umożliwiają szybką obróbkę zarówno rzeczy mrożonych, jak i świeżych.

Piece dwukomorowe

To dobre rozwiązanie dla większych lokali, umożliwiają dwukrotnie większą ilość pieczenia pizz niż ich jednokomorowi poprzednicy. Mają również osobne sterowanie grzałkami, dla każdej z komór.

Trzykomorowe piece do pizzy

To dobre rozwiązanie dla dużych lokali i restauracji, gdzie jest zapotrzebowanie na dużą ilość pizzy w krótkim czasie. Każda z trzech komór ma osobną regulację grzałek. Dlatego z łatwością można dopasować temperaturę dla każdej z trzech komór osobno.

Piece tunelowe

Inaczej zwane też przelotowymi to rozwiązanie dla każdego rodzaju restauracji. Chociaż najczęściej wybierają je właściciele lokali, w których powierzchnia jest nie wielka, a zapotrzebowanie na produkcję pizzy ogromne. Takie rozwiązanie pozwala zautomatyzować i przyspieszyć proces robienia pizzy. Nie zajmują tyle miejsca co tradycyjne piece, a ich niebywałą cechą jest fakt, że można w nich piec nie tylko pizzę, ale różne wyroby, które wymagają obróbki cieplnej.

Jaki wybrać piec do pizzy?

Przede wszystkim taki, który będzie odpowiadał zapotrzebowaniom w Twoim lokalu. Jeśli nie potrafisz jeszcze określić, jak duże zapotrzebowanie na dzienne wyroby będzie miał Twój lokal. Dobrym rozwiązaniem będzie zakup pieca tunelowego. Jest wydajny i nie zabiera dużo miejsca. Jeśli Twój lokal będzie duży, to zainwestuj w piec dwukomorowy lub trzykomorowy. Pamiętaj też o regularnym czyszczeniu i konserwacji pieców. Pozwoli to na użytkowanie ich przez długi czas.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]
Informacja prawna

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

Jak utrzymać basen w czystości? Kilka sprawdzonych metod

Utrzymywanie basenu w czystości jest bardzo istotne, nie tylko ze względów estetycznych. Dbając o higienę zbiornika i wody, zapobiec można rozwojowi wodorostów, glonów czy niebezpiecznych dla zdrowia bakterii. Do podstawowych czynności pielęgnacyjnych w basenie należy oczyszczanie, filtrowanie oraz uzdatnianie. Istnieją różne sposoby na utrzymanie zbiornika w nienagannym stanie higienicznym, a w realizacji tych metod stosowane […]

Operat szacunkowy nieruchomości

Operat szacunkowy nieruchomości może wykonać dla nas profesjonalny rzeczoznawca. Co to jest operat szacunkowy Żeby ocenić prawidłowo wartość nieruchomości, nie wystarczy tylko oszacować cenę, za jaką moglibyśmy nieruchomość sprzedać. Na całkowitą wartość składają się różne elementy. Dlatego też, dokonanie wyceny warto zlecić profesjonaliście. Są jednakże takie sytuacje, w których wycena jest wymogiem, wtedy mowa już […]