Piec do pizzy – jaki wybrać?

Pizza, żeby była smaczna musi powstać z dobrych składników, a także z umiejętności pizzermana. Jednak jedyną rzeczą, która ma wpływ na pizzę i jej jakość jest piec do pizzy. To w nim pizza dojrzewa i nabiera smaku. Jeśli piec jest stary lub nieodpowiednio konserwowany i czyszczony, to wierzcie na słowo – odbija się to na smaku i jakości pizzy.

  1. Rodzaje pieców do pizzy
  2. Jaki wybrać piec do pizzy?

Rodzaje pieców do pizzy

Piece opalane drewnem to nawiązanie do tradycyjnego wyrabiania pizz. Jednak w większości lokali nie ma możliwości na adaptację takiego pieca. Dlatego na rynku dostępne są różne alternatywy, które dopasujesz indywidualnie do swojego lokalu. Zależnie od tego, czego oczekujesz i potrzebujesz. W ofercie Gastromix https://gastromix.pl/3368-piece-do-pizzy znajdziesz różnego rodzaju piece do pizzy.

  • jednokomorowe,
  • dwukomorowe,
  • trzykomorowe,
  • tunelowe

Piece jednokomorowe

Z reguły przeznaczone są do użytku w małych lokalach, gdzie produkcja nie jest tak duża, jak w dużych lokalach i restauracjach. Mają regulację temperatury grzałek i różny zakres prac. W tym umożliwiają szybką obróbkę zarówno rzeczy mrożonych, jak i świeżych.

Piece dwukomorowe

To dobre rozwiązanie dla większych lokali, umożliwiają dwukrotnie większą ilość pieczenia pizz niż ich jednokomorowi poprzednicy. Mają również osobne sterowanie grzałkami, dla każdej z komór.

Trzykomorowe piece do pizzy

To dobre rozwiązanie dla dużych lokali i restauracji, gdzie jest zapotrzebowanie na dużą ilość pizzy w krótkim czasie. Każda z trzech komór ma osobną regulację grzałek. Dlatego z łatwością można dopasować temperaturę dla każdej z trzech komór osobno.

Piece tunelowe

Inaczej zwane też przelotowymi to rozwiązanie dla każdego rodzaju restauracji. Chociaż najczęściej wybierają je właściciele lokali, w których powierzchnia jest nie wielka, a zapotrzebowanie na produkcję pizzy ogromne. Takie rozwiązanie pozwala zautomatyzować i przyspieszyć proces robienia pizzy. Nie zajmują tyle miejsca co tradycyjne piece, a ich niebywałą cechą jest fakt, że można w nich piec nie tylko pizzę, ale różne wyroby, które wymagają obróbki cieplnej.

Jaki wybrać piec do pizzy?

Przede wszystkim taki, który będzie odpowiadał zapotrzebowaniom w Twoim lokalu. Jeśli nie potrafisz jeszcze określić, jak duże zapotrzebowanie na dzienne wyroby będzie miał Twój lokal. Dobrym rozwiązaniem będzie zakup pieca tunelowego. Jest wydajny i nie zabiera dużo miejsca. Jeśli Twój lokal będzie duży, to zainwestuj w piec dwukomorowy lub trzykomorowy. Pamiętaj też o regularnym czyszczeniu i konserwacji pieców. Pozwoli to na użytkowanie ich przez długi czas.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]
Informacja prawna

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

Jak obniżyć koszty materiałów budowlanych?

Materiały budowlane przeznaczone do wznoszenia ścian nośnych zewnętrznych i wewnętrznych powinny być jak najwyższej jakości. Podobne wymagania stawiamy przed innymi elementami, które wpływają na bezpieczeństwo nasze i naszych bliskich. Czy najwyższa jakość materiałów musi oznaczać wysokie koszty? Koszty materiałów budowlanych spędzają sen z oczu wielu inwestorom. Nie ma się czemu dziwić, skoro ich zakup najczęściej […]

Jak zaaranżować małe mieszkanie?

Przygotowując się do aranżacji małego mieszkania, powinniśmy pamiętać, że liczy się każdy centymetr. Dlatego też optymalne wykorzystanie przestrzeni to kompromis pomiędzy maksymalną funkcjonalnością, a zachowaniem odpowiednich walorów estetycznych. Sklep meblowy BeHome oferuje różnorodne rozwiązania w kwestii umeblowania i aranżacji wnętrz, które pozwolą na zagospodarowanie przestrzeni nawet o najmniejszych metrażach. Sprawdź, jak to zrobić! Łączenie pomieszczeń […]