Piec do pizzy – jaki wybrać?

Pizza, żeby była smaczna musi powstać z dobrych składników, a także z umiejętności pizzermana. Jednak jedyną rzeczą, która ma wpływ na pizzę i jej jakość jest piec do pizzy. To w nim pizza dojrzewa i nabiera smaku. Jeśli piec jest stary lub nieodpowiednio konserwowany i czyszczony, to wierzcie na słowo – odbija się to na smaku i jakości pizzy.

  1. Rodzaje pieców do pizzy
  2. Jaki wybrać piec do pizzy?

Rodzaje pieców do pizzy

Piece opalane drewnem to nawiązanie do tradycyjnego wyrabiania pizz. Jednak w większości lokali nie ma możliwości na adaptację takiego pieca. Dlatego na rynku dostępne są różne alternatywy, które dopasujesz indywidualnie do swojego lokalu. Zależnie od tego, czego oczekujesz i potrzebujesz. W ofercie Gastromix https://gastromix.pl/3368-piece-do-pizzy znajdziesz różnego rodzaju piece do pizzy.

  • jednokomorowe,
  • dwukomorowe,
  • trzykomorowe,
  • tunelowe

Piece jednokomorowe

Z reguły przeznaczone są do użytku w małych lokalach, gdzie produkcja nie jest tak duża, jak w dużych lokalach i restauracjach. Mają regulację temperatury grzałek i różny zakres prac. W tym umożliwiają szybką obróbkę zarówno rzeczy mrożonych, jak i świeżych.

Piece dwukomorowe

To dobre rozwiązanie dla większych lokali, umożliwiają dwukrotnie większą ilość pieczenia pizz niż ich jednokomorowi poprzednicy. Mają również osobne sterowanie grzałkami, dla każdej z komór.

Trzykomorowe piece do pizzy

To dobre rozwiązanie dla dużych lokali i restauracji, gdzie jest zapotrzebowanie na dużą ilość pizzy w krótkim czasie. Każda z trzech komór ma osobną regulację grzałek. Dlatego z łatwością można dopasować temperaturę dla każdej z trzech komór osobno.

Piece tunelowe

Inaczej zwane też przelotowymi to rozwiązanie dla każdego rodzaju restauracji. Chociaż najczęściej wybierają je właściciele lokali, w których powierzchnia jest nie wielka, a zapotrzebowanie na produkcję pizzy ogromne. Takie rozwiązanie pozwala zautomatyzować i przyspieszyć proces robienia pizzy. Nie zajmują tyle miejsca co tradycyjne piece, a ich niebywałą cechą jest fakt, że można w nich piec nie tylko pizzę, ale różne wyroby, które wymagają obróbki cieplnej.

Jaki wybrać piec do pizzy?

Przede wszystkim taki, który będzie odpowiadał zapotrzebowaniom w Twoim lokalu. Jeśli nie potrafisz jeszcze określić, jak duże zapotrzebowanie na dzienne wyroby będzie miał Twój lokal. Dobrym rozwiązaniem będzie zakup pieca tunelowego. Jest wydajny i nie zabiera dużo miejsca. Jeśli Twój lokal będzie duży, to zainwestuj w piec dwukomorowy lub trzykomorowy. Pamiętaj też o regularnym czyszczeniu i konserwacji pieców. Pozwoli to na użytkowanie ich przez długi czas.

Informacja prawna

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

Szafka na buty do przedpokoju. Jak ją wybrać?

Gdy ktokolwiek odwiedza nasz dom lub mieszkanie, w pierwszej kolejności wkracza do przedpokoju. W wielu przypadkach jest to prawdziwa wizytówka naszych czterech kątów, dlatego tak ważne jest to, aby o nią zadbać – nie tylko dla innych, ale również dla siebie, w końcu i my każdego dnia w pierwszej kolejności stykamy się właśnie z nim. […]

Dom w stanie deweloperskim – wszystko co musisz wiedzieć

Kupno mieszkania lub domu od dewelopera to obecnie najpopularniejsza forma nabywania nieruchomości. Na taki wybór wpływa wiele czynników, ale decydujący wpływ ma cena, krótki czas realizacji oraz dogodne formy płatności. Co to jest stan deweloperski? Odpowiedź na to pytanie jest trudna, ponieważ żadne przepisy prawa budowlanego nie definiują jednoznacznie stanu deweloperskiego. Ogólnie przyjmuje się, że […]