Naczynia z tworzywa sztucznego czy z innych materiałów? Surowce w gastronomii

Tworzywo sztuczne, stal nierdzewna, melamina, szkło, miedź… Surowców, z których wykonuje się naczynia do gastronomii, jest naprawdę wiele. Każdy z tych materiałów charakteryzuje się innymi cechami i właściwościami oraz oczywiście zastosowaniem.

Naczynia z tworzywa sztucznego to produkty, które są najczęściej wykorzystywane w szkołach i przedszkolach, szpitalach, barach, stołówkach i jadłodajniach, ale możemy je spotkać również w innych lokalach gastronomicznych. Są uniwersalne, wielofunkcyjne i bardzo łatwo utrzymać je w idealnej czystości.

Jeżeli chcesz poznać więcej materiałów, które wykorzystuje się do produkcji naczyń, a także dowiedzieć się więcej o ich właściwościach, to serdecznie zapraszamy do zapoznania się z całym artykułem. Życzymy udanej lektury!

Dlaczego miski miedziane są inwestycją na lata?

W pierwszej kolejności przyjrzymy się miedzi, która jest znana człowiekowi już od czasów starożytnych. Miski miedziane to produkty, które nie tylko pięknie wyglądają, lecz także mają szereg właściwości, dzięki którym są idealną inwestycją. Przede wszystkim jest to surowiec, który idealnie przewodzi ciepło, dlatego przechowywana w nim potrawa będzie dłużej utrzymana w pożądanej przez nas temperaturze.

Kolejną zaletą jest niewątpliwie fakt, że miedź jest surowcem bardzo wytrzymałym, który cechuje się wysoką odpornością na urazy mechaniczne. Bardzo często jest wykorzystywana również do produkcji garnków, a gotowanie potraw w tych naczyniach jest zdrowe. Ciekawostką jest, że kilkadziesiąt lat temu naczynia miedziane były wykorzystywane w szpitalach, a to wszytko dzięki ich właściwościom antyseptycznym.

Półmiski z melaminy – do czego wykorzystuje się te naczynia?

Kolejnymi bardzo ciekawymi produktami, którym warto się zainteresować, są półmiski z melaminy. Jest to surowiec, który powstaje dzięki żywicy termoutwardzalnej z tworzywa sztucznego, która jest w całości wykonana ze związków organicznych. Dzięki temu melamina jest bardzo wytrzymała i odporna – niestraszne jej nawet upadki z wysokości. Jest materiałem niezwykle plastycznym, który pozwala na formowanie dowolnych kształtów. Łatwo się ją barwi, co sprawia, że możemy uzyskać naczynia w dowolnym kolorze.

Melamina stała się świetną alternatywą dla klasycznej porcelany, gdyż jest znacznie trwalsza. Podobnie, jak naczynia z tworzywa sztucznego, również i te artykuły można spotkać najczęściej w szpitalach, przedszkolach oraz szkołach.

Dzbanek ze stali nierdzewnej – do restauracji bufetów i innych lokali gastronomicznych

Stal nierdzewna jest jednym z najpopularniejszych surowców, który jest wykorzystywany w branży gastronomicznej. Przede wszystkim jej największą zaletą jest odporność na korozję, co oznacza, że niestraszne jej działanie czynników zewnętrznych jak woda, wysoka i niska temperatura, a także środki chemiczne. Dzbanek ze stali nierdzewnej, jak i inne naczynia wykonane z tego surowca, bardzo łatwo utrzymać w idealnej czystości, a dodatkowo są to produkty odporne na zarysowania, wgniecenia i inne urazy mechaniczne.

Dzbanki ze stali nierdzewnej zastosowanie znajdą we wszystkich lokalach gastronomicznych, natomiast najczęściej spotyka się je w barach, bufetach, stołówkach i jadłodajniach, a także szkołach i przedszkolach. Są uniwersalne i prezentują się bardzo gustownie.

Delikatne i eleganckie filiżanki szklane dla gastronomii

Ostatnim surowcem, któremu przyjrzymy się w tym artykule, jest oczywiście szkło. Jest to materiał, który powstaje w wyniku szybkiego schładzania się płynu aż do stanu stałego. Co ważne, proces ten odbywa się bez krystalizacji.

Ciekawymi produktami są filiżanki szklane dla gastronomii, które na rynku znajdziesz w wielu różnych wariantach, wzorach i kolorach. Szkło jest materiałem bardzo delikatnym (zwłaszcza w porównaniu z innymi surowcami, o których pisaliśmy w tym artykule), natomiast niewątpliwą zaletą tego materiału jest jego delikatność, kruchość i elegancja, która idealnie dopełnia wystrój każdego lokalu gastronomicznego.

Informacja prawna

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

Korzyści ze stosowania czujek dualnych

Niewłaściwy dobór czujnika oraz jego nieumiejętny montaż alarmowym może przysporzyć wiele kłopotów. Przede wszystkim często może dochodzić do fałszywych alarmów, które bywają wyjątkowo uciążliwe i wymagają częstych interwencji. Dobrym rozwiązaniem będą natomiast czujki dualne. Czym się cechują takie urządzenia? W jakich obiektach chronionych szczególnie się sprawdzają? Charakterystyka czujek dualnych Czujki dualne łączą zalety czujki mikrofalowej […]

Planujesz zakup okien do domu? Zobacz, czym należy się kierować, wybierając rodzaj

Okna są jednymi z najważniejszych elementów każdego domu i mieszkania. Odpowiadają nie tylko za to, aby wpadało do wnętrza naturalne światło słoneczne, ale również aby straty ciepła były jak najmniejsze. Jeżeli w twoim domu lub mieszkaniu założone są stare, nieefektywne okna drewniane, które przepuszczają na zewnątrz ciepło i pozwalają przenikać do środka zimnemu powietrzu oraz […]