Aby lokal gastronomiczny mógł funkcjonować prawidłowo, konieczne jest, aby wyposażyć go we wszystkie niezbędne meble, akcesoria i profesjonalne urządzenia. Nie inaczej jest w przypadku baru, pubu czy dyskoteki, gdzie głównie sprzedaje się alkohol na skalę komercyjną.
Jednymi z podstawowych urządzeń w tego typu lokalach są miksery ręczne dla gastronomii, które umożliwiają przygotowanie pysznych drinków oraz koktajli na bazie alkoholu. Urządzenia są bardzo proste i intuicyjne w obsłudze, a dodatkowo pracują szybko, co świadczy o ich wysokiej wydajności. Na rynku znajdziesz miksery ręczne dla gastronomii w wielu ciekawych wariantach.
W tym artykule skupimy się na ciekawych gadżetach i nietypowych urządzeniach, z którymi można spotkać się we wszystkich lokalach gastronomicznych serwujących drinki oraz napoje bezalkoholowe. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, to koniecznie przeczytaj cały artykuł, który dla Ciebie przygotowaliśmy! Życzymy owocnej i miłej lektury!
Do czego wykorzystuje się muddlery?
Muddlery to nic innego, jak ugniatacze do owoców, które są wykorzystywane podczas przygotowania orzeźwiających drinków i koktajli. Ten moździerz barmański pozwala na niezwykle dokładne rozdrobnienie nie tylko owoców, lecz także aromatycznych ziół jak szałwia lub mięta. Sprawdza się również do rozgniatania cukru, który przekształca się w drobny proszek i łatwiej rozpuszcza w danej cieczy.
Budowa muddlera przypomina moździerz, jednak samo akcesorium jest nieco mniejsze. Kluczowym elementem jest wygodny trzonek, który stabilnie i bezpiecznie leży w dłoni, co ułatwia pracę. Dolna część, która jest odpowiedzialna za rozdrabnianie owoców i ziół, jest nieco grubsza i najczęściej zakończona niewielkimi wypustkami, które świetnie rozgniatają produkty spożywcze.
Jaki mikser barowy wybrać?
Kolejnym dość popularnym urządzeniem jest mikser barowy. Podobnie, jak mikser ręczny dla gastronomii, pozwala na przygotowanie i mieszanie poszczególnych cieczy i innych składników, z których później powstają drinki i inne napoje. Są to urządzenia całkowicie bezpieczne i wygodne w użyciu, gdyż uruchomienie silnika następuje tylko wtedy, gdy pojemnik znajduje się w pozycji roboczej.
Najczęściej możemy się spotkać z mikserami barowymi, które zostały w całości wykonane ze stali nierdzewnej. Jest to materiał bardzo często wykorzystywany w branży gastronomicznej, a to głównie dzięki temu, że ma działanie antykorozyjne. Oznacza to, że jest odporny na działanie wysokich i niskich temperatur, urazy mechaniczne, wodę, a nawet środki chemiczne. Mikser barowy ze stali nierdzewnej bardzo łatwo utrzymać w idealnej czystości. Sam pojemnik w większości modeli może być z powodzeniem myty w zmywarkach gastronomicznych, co pozwala zachować porządek w lokalu.
Sokowirówki dla gastronomii – profesjonalne urządzenia wielofunkcyjne
Sokowirówki dla gastronomii, jak sama nazwa wskazuje, pozwalają na przygotowanie świeżych soków z wybranych owoców. Najczęściej wykorzystywane są cytrusy, jednak bardzo zaawansowane urządzenia o dużej mocy umożliwiają przygotowanie napojów również z twardszych produktów jak m.in. jabłka, marchewki czy gruszki.
Sokowirówki dla gastronomii sprawdzą się świetnie nie tylko w barach i pubach, lecz także restauracjach, hotelach, kawiarniach i innych lokalach gastronomicznych.
Do czego służy shaker bostoński?
Shaker to akcesorium, które pozwala barmanowi dokładnie połączyć wszystkie składniki, a cały proces odbywa się poprzez intensywne wstrząsanie gadżetem. Na rynku są dostępne shakery w wielu ciekawych wariantach, a na szczególną uwagę zasługuje shaker bostoński. Ten model składa się z dwóch części: pierwsza z nich ma formę metalowego kubka, natomiast druga – szklanicy barmańskiej.
Korzystnie z tego artykułu jest banalnie proste. Wewnątrz metalowego kubka umieszcza się wszystkie substancje płynne, które chcemy połączyć, a następnie „zamyka się go” wkładając szklanicę pod odpowiednim kątem. Należy szybki ruchem uderzyć w dno szklanicy, a następnie wymieszać wszystkie składniki.