Hydroponika to bezglebowa uprawa roślin z wykorzystaniem pożywek wodnych roztworów soli mineralnych. Jak każdy sposób uprawy ma swoje zalety i wady. Krok po kroku zatem wykażemy wszystkie plusy i minusy systemów hydroponiki.
Geneza hydroponiki
Uprawa roślin bez gleby może niektórym wydawać się czymś na miarę science fiction. Ale w rzeczywistości systemy hydroponiczne były już znane przed II Wojną Światową.
W 1938 r. na wyspie Walker znajdującej się na Pacyfiku uprawiano warzywa na podłożu hydroponicznym. Chociaż wyspa jest skalista i jałowa, to stacjonujące na niej wojska amerykańskie miały przez cały czas dostęp do świeżych i smacznych warzyw oraz owoców.
W efekcie rezygnacja z gleby w produkcji roślinnej jest podstawą następujących zalet. Pojawiają się nowe potencjały rozwiązujące dotychczasowe problemy konwencjonalnego rolnictwa. Bezglebowe systemy do uprawy roślin są ogólnodostępne w miejscach takich jak sklep z akcesoriami niezbędnymi do uprawy hydroponicznej.
Elastyczność hydroponiki
Systemy hydroponiczne umożliwiają hodowlę roślin niezależnie od charakteru gleby i wielu innych czynników środowiskowych. W hydroponice bowiem rośliny mogą rosnąć i kwitnąć w dowolnym miejscu, które można sobie wyobrazić – pod warunkiem zastosowania odpowiedniego sprzętu i zaplecza.
Te zalety dostrzegła NASA i od dziesięcioleci prowadzi badania nad produkcją warzyw w uprawach hydroponicznych, pod kątem dłuższych pobytów człowieka na Księżycu czy Marsie.
Hydroponika to również idealne rozwiązanie jeśli chodzi o uprawę roślin na obszarach miejskich oraz w ciepłych i suchych regionach świata. Nic więc dziwnego, że w Indiach i Emiratach Arabskich pojawiają się coraz więcej farm hydroponicznych.
Rolnictwo pionowe i ogrodnictwo w pomieszczeniach
W miarę wzrostu liczby ludności na świecie i globalizacji obszary rolnicze stają się coraz mniejsze, a trasy transportowe do konsumenta końcowego znacząco się wydłużają. Rolnictwo wertykalne i ogrodnictwo wewnętrzne ma duży potencjał pod względem oszczędzania miejsca i zrównoważonego rolnictwa.
Dlatego coraz częściej dyskutuje się o uprawach wertykalnych z wykorzystaniem hydroponiki, poprzez tworzenie masowej produkcji roślin w wielopiętrowych budynkach na terenie miast. Z kolei ogrodnictwo wewnętrzne, a dokładnie uprawa roślin z wykorzystaniem namiotów uprawowych growbox jest coraz bardziej doceniane przez coraz większą rzeszę indywidualnych konsumentów warzyw, owoców i ziół.
Ekologicznie i ekonomicznie
Systemy hydroponiki mają tę główną zaletę, że uprawa roślin pochłania znacznie mniej wody niż przy wykorzystaniu gleby. Wydajniejsze jest również samo wchłanianie składników mineralnych pochodzących z nawozów, przez uprawiane za pomocą hydroponiki rośliny.
Kolejny atut hydroponiki to fakt, że rośliny uprawiane w pomieszczeniach nie są narażone na choroby i szkodniki, przez co nie ma konieczności wykorzystywania pestycydów czy insektycydów. Oprócz tego warzywa i owoce w systemach hydroponicznych rosną znacznie szybciej, niż te w uprawach konwencjonalnych.
W porównaniu do konwencjonalnych systemów upraw, systemy hydroponiczne są od 100 do 250 proc. bardziej wydajne. Z kolei indywidualni growerzy, którzy stawiają na domowe uprawy z wykorzystaniem growboxa oraz hydroponiki również odczują komfort wyjeżdżając przykładowo na urlop, bowiem ich uprawy nie wymagają regularnego podlewania tak jak te z wykorzystaniem gleby.
Smak i koszty
Spośród wielu zalet systemów hydroponicznych, można w nich dostrzec pewne wady. Jedną z nich może być smak warzyw, owoców i ziół. Ten jednak jest tak naprawdę kwestią subiektywną, bo nie ma konkretnych badań, czy faktycznie plony pochodzące z upraw hydroponicznych smakują gorzej niż te z konwencjonalnych hodowli. Oczywiście wiadomo, że to co rośnie i dojrzewa w warunkach naturalnych zawsze może się wydawać smaczniejsze.
Minusem upraw z wykorzystaniem hydroponiki mogą być niewątpliwie koszty. Jak wiadomo, tego typu hodowla roślin odbywa się w pomieszczeniach zamkniętych z wykorzystaniem sztucznego oświetlenia, systemu wentylacji i ogrzewania. A to w odróżnieniu do konwencjonalnego rolnictwa w warunkach naturalnych jest kosztowniejsze.