Zalety i wady hydroponiki

Hydroponika to bezglebowa uprawa roślin z wykorzystaniem pożywek wodnych roztworów soli mineralnych. Jak każdy sposób uprawy ma swoje zalety i wady. Krok po kroku zatem wykażemy wszystkie plusy i minusy systemów hydroponiki.

Geneza hydroponiki

Uprawa roślin bez gleby może niektórym wydawać się czymś na miarę science fiction. Ale w rzeczywistości systemy hydroponiczne były już znane przed II Wojną Światową. 

W 1938 r. na wyspie Walker znajdującej się na Pacyfiku uprawiano warzywa na podłożu hydroponicznym. Chociaż wyspa jest skalista i jałowa, to stacjonujące na niej wojska amerykańskie miały przez cały czas dostęp do świeżych i smacznych warzyw oraz owoców.

W efekcie rezygnacja z gleby w produkcji roślinnej jest podstawą następujących zalet. Pojawiają się nowe potencjały rozwiązujące dotychczasowe problemy konwencjonalnego rolnictwa. Bezglebowe systemy do uprawy roślin są ogólnodostępne w miejscach takich jak sklep z akcesoriami niezbędnymi do uprawy hydroponicznej.

Elastyczność hydroponiki

Systemy hydroponiczne umożliwiają hodowlę roślin niezależnie od charakteru gleby i wielu innych czynników środowiskowych. W hydroponice bowiem rośliny mogą rosnąć i kwitnąć w dowolnym miejscu, które można sobie wyobrazić – pod warunkiem zastosowania odpowiedniego sprzętu i zaplecza.

Te zalety dostrzegła NASA i od dziesięcioleci prowadzi badania nad produkcją warzyw w uprawach hydroponicznych, pod kątem  dłuższych pobytów człowieka na Księżycu czy Marsie.

Hydroponika to również idealne rozwiązanie jeśli chodzi o uprawę roślin na obszarach miejskich oraz w ciepłych i suchych regionach świata. Nic więc dziwnego, że w Indiach i Emiratach Arabskich pojawiają się coraz więcej farm hydroponicznych.

Rolnictwo pionowe i ogrodnictwo w pomieszczeniach

W miarę wzrostu liczby ludności na świecie i globalizacji obszary rolnicze stają się coraz mniejsze, a trasy transportowe do konsumenta końcowego znacząco się wydłużają. Rolnictwo wertykalne i ogrodnictwo wewnętrzne ma duży potencjał pod względem oszczędzania miejsca i zrównoważonego rolnictwa.

Dlatego coraz częściej dyskutuje się o uprawach wertykalnych z wykorzystaniem hydroponiki, poprzez tworzenie masowej produkcji  roślin w wielopiętrowych budynkach na terenie miast. Z kolei ogrodnictwo wewnętrzne, a dokładnie uprawa roślin z wykorzystaniem namiotów uprawowych growbox jest coraz bardziej doceniane przez coraz większą rzeszę indywidualnych konsumentów warzyw, owoców i ziół. 

Ekologicznie i ekonomicznie

Systemy hydroponiki mają tę główną zaletę, że uprawa roślin pochłania znacznie mniej wody niż przy wykorzystaniu gleby. Wydajniejsze jest również samo wchłanianie składników mineralnych pochodzących z nawozów, przez uprawiane za pomocą hydroponiki rośliny.

Kolejny atut hydroponiki to fakt, że rośliny uprawiane w pomieszczeniach nie są narażone na choroby i szkodniki, przez co nie ma konieczności wykorzystywania pestycydów czy insektycydów. Oprócz tego warzywa i owoce w systemach hydroponicznych rosną znacznie szybciej, niż te w uprawach konwencjonalnych.

W porównaniu do konwencjonalnych systemów upraw, systemy hydroponiczne są od 100 do 250 proc. bardziej wydajne. Z kolei indywidualni growerzy, którzy stawiają na domowe uprawy z wykorzystaniem growboxa oraz hydroponiki również odczują komfort wyjeżdżając przykładowo na urlop, bowiem ich uprawy nie wymagają regularnego podlewania tak jak te z wykorzystaniem gleby.

Smak i koszty

Spośród wielu zalet systemów hydroponicznych, można w nich dostrzec pewne wady. Jedną z nich może być smak warzyw, owoców i ziół. Ten jednak jest tak naprawdę kwestią subiektywną, bo nie ma konkretnych badań, czy faktycznie plony pochodzące z upraw hydroponicznych smakują gorzej niż te z konwencjonalnych hodowli. Oczywiście wiadomo, że to co rośnie i dojrzewa w warunkach naturalnych zawsze może się wydawać smaczniejsze.

Minusem upraw z wykorzystaniem hydroponiki mogą być niewątpliwie koszty. Jak wiadomo, tego typu hodowla roślin odbywa się w pomieszczeniach zamkniętych z wykorzystaniem sztucznego oświetlenia, systemu wentylacji i ogrzewania. A to w odróżnieniu do konwencjonalnego rolnictwa w warunkach naturalnych jest kosztowniejsze.

Informacja prawna

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

Remontujesz lub urządzasz swoją kuchnię? Sprawdź, jakie płyty meblowe warto rozważyć

Podczas remontu kuchni bardzo duże znaczenie ma wybór idealnej płyty meblowej. Jest to podstawowy element konstrukcji wszystkich kredensów, szaf, półek i komód. Od wybór odpowiedniej płyty, w dużej mierze zależy jak będzie się prezentował ostatecznie mebel. Warto więc wiedzieć jaki płyty są godne polecenia. Płyty meblowe – jakie wybrać? W sklepach dostępna jest bardzo szeroka […]

Płytki granitowe płomieniowane – szczególne zalety antypoślizgowe

Płytki granitowe płomieniowane coraz bardziej zyskują na popularności. Ich walory estetyczne są szczególne, a ponadto właściwości praktyczne (wytrzymałość, odporność) sprawiają, że wciąż stanowią doskonałą dekorację wnętrz. Bez wapienia granit należy do tych kamieni naturalnych, które wciąż wybierany jest jako najlepszy materiał do celów wykończeniowych – wewnątrz i na zewnątrz zabudowy. Szeroki asortyment płytek granitowych pozwala […]