Innowacyjne komory chłodnicze do gastronomii – charakterystyka

Komory chłodnicze to zamknięte pomieszczenia otoczone przestrzeniami o dużej izolacyjności cieplnej. Zapewniają odpowiednią temperaturę i wilgotność. Głównie wykorzystuje się je w gastronomii i przemyśle spożywczym, ale również znajdują swoje zastosowanie w logistyce, przemyśle laboratoryjnym czy w szeroko pojętej produkcji.

Do czego służą komory chłodnicze w gastronomii?

Chłodnie gastronomiczne (zob. https://iguana.pl/oferta-komory-chlodnicze/) służą do przechowywania żywności w odpowiednio niskiej temperaturze. Przechowywanie jedzenia w odpowiednich warunkach chroni je przed utratą wartości odżywczych. W ten sposób można zapewnić świeżość i wydłużoną zdatność do użytku wrażliwych produktów spożywczych.

Czym charakteryzują się innowacyjne komory chłodnicze?

W dzisiejszych czasach bardzo dużą uwagę przywiązuje się do oszczędności energii i do ekologii. Jednak skuteczne obniżanie temperatury całych pomieszczeń wymaga innowacyjnych rozwiązań. Takie rozwiązania mają sprawić, że komory chłodnicze będą wydajne i przyjazne dla środowiska.

Aby komory chłodnicze w gastronomii spełniały swoją funkcję, przede wszystkim muszą być wykonane z odpowiednich materiałów. Takie materiały wykorzystywane do wykonania komór powinny charakteryzować się:

  • dobrą izolacyjnością cieplną
  • dużą opornością dyfuzyjną
  • odpowiednimi właściwościami wytrzymałościowymi
  • bezwonnością i odpornością na gnicie
  • niską palnością
  • stabilnością chemiczną

Co odróżnia chłodnie gastronomiczne od lodówek?

W większych obiektach gastronomicznych lodówki są zbyt małe, aby można było przechowywać wystarczającą ilość jedzenia. Dlatego hotele, restauracje czy supermarkety inwestują w komory chłodnicze. Budowa chłodni gastronomicznej różni się od budowy lodówki nie tylko swoją wielkością, ale też elementami wyposażenia. Odpowiednie komory chłodnicze zbudowane są z następujących elementów:

  • płyty warstwowej z rdzeniem poliuretanowym lub styropianowym,
  • obróbek blacharskich i wykończeniowych,
  • drzwi chłodniczych,
  • chłodnicy,
  • agregatu,
  • oświetlenia,
  • sterownika temperatury

Przede wszystkim bezpieczeństwo

Jeżeli wrażliwe artykuły spożywcze nie są przechowywane w odpowiedniej temperaturze i wilgotności, bardzo szybko ulegają zepsuciu. Nieodpowiednie warunki przechowywania powodują, że żywność traci nie tylko cenne wartości odżywcze, witaminy oraz enzymy, ale także smak i właściwą konsystencję. Prowadzi to do namnażania się bakterii, które powodują przyspieszony rozkład produktów i mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Każdy szef kuchni zwraca szczególną uwagę na walory odżywcze i smakowe, jak również bierze odpowiedzialność za zdrowie i bezpieczeństwo klientów. Innowacyjne chłodnie gastronomiczne pozwolą nie tylko zapewnić oszczędność energii i trwałość produktów spożywczych, ale przede wszystkim bezpieczeństwo osób spożywających te produkty.

Informacja prawna

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

plafony sufitowe

Plafony sufitowe

Nowoczesne plafony to świetny sposób na oświetlenie wnętrz zgodnie z aktualnymi trendami. Elegancki i stylowy plafon będzie cieszył oko w każdym wnętrzu i nada mu charakteru i niepowtarzalnego stylu. Plafon sufitowy cieszy się coraz większą popularnością podczas urządzania wnętrz każdego typu. Minimalistyczny styl, który tworzą proste plafony, pozwolą na eksperymenty na dalszych elementach wystroju. Wisząca […]

środki czyszczące

Czym można zastąpić silnie trujące środki chemiczne w domu?

Zachowując czystość w domu używamy często szkodliwych dla środowiska, a także nas samych środków czystości. Jednak przy obecnych pokładach wiedzy możemy porzucić szkodliwe środki czystości zastępując je naturalnymi środkami, które nadadzą Twojemu mieszkaniu równie czysty i świeży wygląd. Skąd czerpać pokłady wiedzy na temat naturalnych środków czystości? Możemy zapytać naszych babć jak one radziły sobie […]