Komory chłodnicze to zamknięte pomieszczenia otoczone przestrzeniami o dużej izolacyjności cieplnej. Zapewniają odpowiednią temperaturę i wilgotność. Głównie wykorzystuje się je w gastronomii i przemyśle spożywczym, ale również znajdują swoje zastosowanie w logistyce, przemyśle laboratoryjnym czy w szeroko pojętej produkcji.
Do czego służą komory chłodnicze w gastronomii?
Chłodnie gastronomiczne (zob. https://iguana.pl/oferta-komory-chlodnicze/) służą do przechowywania żywności w odpowiednio niskiej temperaturze. Przechowywanie jedzenia w odpowiednich warunkach chroni je przed utratą wartości odżywczych. W ten sposób można zapewnić świeżość i wydłużoną zdatność do użytku wrażliwych produktów spożywczych.
Czym charakteryzują się innowacyjne komory chłodnicze?
W dzisiejszych czasach bardzo dużą uwagę przywiązuje się do oszczędności energii i do ekologii. Jednak skuteczne obniżanie temperatury całych pomieszczeń wymaga innowacyjnych rozwiązań. Takie rozwiązania mają sprawić, że komory chłodnicze będą wydajne i przyjazne dla środowiska.
Aby komory chłodnicze w gastronomii spełniały swoją funkcję, przede wszystkim muszą być wykonane z odpowiednich materiałów. Takie materiały wykorzystywane do wykonania komór powinny charakteryzować się:
- dobrą izolacyjnością cieplną
- dużą opornością dyfuzyjną
- odpowiednimi właściwościami wytrzymałościowymi
- bezwonnością i odpornością na gnicie
- niską palnością
- stabilnością chemiczną
Co odróżnia chłodnie gastronomiczne od lodówek?
W większych obiektach gastronomicznych lodówki są zbyt małe, aby można było przechowywać wystarczającą ilość jedzenia. Dlatego hotele, restauracje czy supermarkety inwestują w komory chłodnicze. Budowa chłodni gastronomicznej różni się od budowy lodówki nie tylko swoją wielkością, ale też elementami wyposażenia. Odpowiednie komory chłodnicze zbudowane są z następujących elementów:
- płyty warstwowej z rdzeniem poliuretanowym lub styropianowym,
- obróbek blacharskich i wykończeniowych,
- drzwi chłodniczych,
- chłodnicy,
- agregatu,
- oświetlenia,
- sterownika temperatury
Przede wszystkim bezpieczeństwo
Jeżeli wrażliwe artykuły spożywcze nie są przechowywane w odpowiedniej temperaturze i wilgotności, bardzo szybko ulegają zepsuciu. Nieodpowiednie warunki przechowywania powodują, że żywność traci nie tylko cenne wartości odżywcze, witaminy oraz enzymy, ale także smak i właściwą konsystencję. Prowadzi to do namnażania się bakterii, które powodują przyspieszony rozkład produktów i mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
Każdy szef kuchni zwraca szczególną uwagę na walory odżywcze i smakowe, jak również bierze odpowiedzialność za zdrowie i bezpieczeństwo klientów. Innowacyjne chłodnie gastronomiczne pozwolą nie tylko zapewnić oszczędność energii i trwałość produktów spożywczych, ale przede wszystkim bezpieczeństwo osób spożywających te produkty.