Innowacyjne komory chłodnicze do gastronomii – charakterystyka

Komory chłodnicze to zamknięte pomieszczenia otoczone przestrzeniami o dużej izolacyjności cieplnej. Zapewniają odpowiednią temperaturę i wilgotność. Głównie wykorzystuje się je w gastronomii i przemyśle spożywczym, ale również znajdują swoje zastosowanie w logistyce, przemyśle laboratoryjnym czy w szeroko pojętej produkcji.

Do czego służą komory chłodnicze w gastronomii?

Chłodnie gastronomiczne (zob. https://iguana.pl/oferta-komory-chlodnicze/) służą do przechowywania żywności w odpowiednio niskiej temperaturze. Przechowywanie jedzenia w odpowiednich warunkach chroni je przed utratą wartości odżywczych. W ten sposób można zapewnić świeżość i wydłużoną zdatność do użytku wrażliwych produktów spożywczych.

Czym charakteryzują się innowacyjne komory chłodnicze?

W dzisiejszych czasach bardzo dużą uwagę przywiązuje się do oszczędności energii i do ekologii. Jednak skuteczne obniżanie temperatury całych pomieszczeń wymaga innowacyjnych rozwiązań. Takie rozwiązania mają sprawić, że komory chłodnicze będą wydajne i przyjazne dla środowiska.

Aby komory chłodnicze w gastronomii spełniały swoją funkcję, przede wszystkim muszą być wykonane z odpowiednich materiałów. Takie materiały wykorzystywane do wykonania komór powinny charakteryzować się:

  • dobrą izolacyjnością cieplną
  • dużą opornością dyfuzyjną
  • odpowiednimi właściwościami wytrzymałościowymi
  • bezwonnością i odpornością na gnicie
  • niską palnością
  • stabilnością chemiczną

Co odróżnia chłodnie gastronomiczne od lodówek?

W większych obiektach gastronomicznych lodówki są zbyt małe, aby można było przechowywać wystarczającą ilość jedzenia. Dlatego hotele, restauracje czy supermarkety inwestują w komory chłodnicze. Budowa chłodni gastronomicznej różni się od budowy lodówki nie tylko swoją wielkością, ale też elementami wyposażenia. Odpowiednie komory chłodnicze zbudowane są z następujących elementów:

  • płyty warstwowej z rdzeniem poliuretanowym lub styropianowym,
  • obróbek blacharskich i wykończeniowych,
  • drzwi chłodniczych,
  • chłodnicy,
  • agregatu,
  • oświetlenia,
  • sterownika temperatury

Przede wszystkim bezpieczeństwo

Jeżeli wrażliwe artykuły spożywcze nie są przechowywane w odpowiedniej temperaturze i wilgotności, bardzo szybko ulegają zepsuciu. Nieodpowiednie warunki przechowywania powodują, że żywność traci nie tylko cenne wartości odżywcze, witaminy oraz enzymy, ale także smak i właściwą konsystencję. Prowadzi to do namnażania się bakterii, które powodują przyspieszony rozkład produktów i mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Każdy szef kuchni zwraca szczególną uwagę na walory odżywcze i smakowe, jak również bierze odpowiedzialność za zdrowie i bezpieczeństwo klientów. Innowacyjne chłodnie gastronomiczne pozwolą nie tylko zapewnić oszczędność energii i trwałość produktów spożywczych, ale przede wszystkim bezpieczeństwo osób spożywających te produkty.

Informacja prawna

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

6 pomysłów na prezent dla majsterkowicza

Domeną każdego prawdziwego majsterkowicza są jego narzędzia, których nigdy za mało. W przydomowych warsztatach i garażach zawsze znajdzie się miejsce na kilka dodatkowych sprzętów ratujących sytuację w przypadku nagłej awarii czy zepsucia się czegoś. Jeżeli zastanawiasz się, co sprawi radość osobie lubiącej naprawiać, przerabiać i tworzyć coś z niczego, podpowiadamy sześć najlepszych prezentów dla majsterkowiczów!

Mój dom – mój zamek

Zabezpieczając mieszkanie przed niepożądanymi gośćmi, warto zainwestować w solidnie wykonane drzwi oraz porządne zamki z przyzwoitymi wkładkami antywłamaniowymi od dobrego i solidnego producenta. Na tych rzeczach nie warto oszczędzać, gdyż może to się na nas zemścić. Złodziej, który widzi dobrze zabezpieczony dom, trzy raz zastanowi się, czy warto się do niego włamywać, ryzykując wpadkę.  Inwestycja […]