Innowacyjne komory chłodnicze do gastronomii – charakterystyka

Komory chłodnicze to zamknięte pomieszczenia otoczone przestrzeniami o dużej izolacyjności cieplnej. Zapewniają odpowiednią temperaturę i wilgotność. Głównie wykorzystuje się je w gastronomii i przemyśle spożywczym, ale również znajdują swoje zastosowanie w logistyce, przemyśle laboratoryjnym czy w szeroko pojętej produkcji.

Do czego służą komory chłodnicze w gastronomii?

Chłodnie gastronomiczne (zob. https://iguana.pl/oferta-komory-chlodnicze/) służą do przechowywania żywności w odpowiednio niskiej temperaturze. Przechowywanie jedzenia w odpowiednich warunkach chroni je przed utratą wartości odżywczych. W ten sposób można zapewnić świeżość i wydłużoną zdatność do użytku wrażliwych produktów spożywczych.

Czym charakteryzują się innowacyjne komory chłodnicze?

W dzisiejszych czasach bardzo dużą uwagę przywiązuje się do oszczędności energii i do ekologii. Jednak skuteczne obniżanie temperatury całych pomieszczeń wymaga innowacyjnych rozwiązań. Takie rozwiązania mają sprawić, że komory chłodnicze będą wydajne i przyjazne dla środowiska.

Aby komory chłodnicze w gastronomii spełniały swoją funkcję, przede wszystkim muszą być wykonane z odpowiednich materiałów. Takie materiały wykorzystywane do wykonania komór powinny charakteryzować się:

  • dobrą izolacyjnością cieplną
  • dużą opornością dyfuzyjną
  • odpowiednimi właściwościami wytrzymałościowymi
  • bezwonnością i odpornością na gnicie
  • niską palnością
  • stabilnością chemiczną

Co odróżnia chłodnie gastronomiczne od lodówek?

W większych obiektach gastronomicznych lodówki są zbyt małe, aby można było przechowywać wystarczającą ilość jedzenia. Dlatego hotele, restauracje czy supermarkety inwestują w komory chłodnicze. Budowa chłodni gastronomicznej różni się od budowy lodówki nie tylko swoją wielkością, ale też elementami wyposażenia. Odpowiednie komory chłodnicze zbudowane są z następujących elementów:

  • płyty warstwowej z rdzeniem poliuretanowym lub styropianowym,
  • obróbek blacharskich i wykończeniowych,
  • drzwi chłodniczych,
  • chłodnicy,
  • agregatu,
  • oświetlenia,
  • sterownika temperatury

Przede wszystkim bezpieczeństwo

Jeżeli wrażliwe artykuły spożywcze nie są przechowywane w odpowiedniej temperaturze i wilgotności, bardzo szybko ulegają zepsuciu. Nieodpowiednie warunki przechowywania powodują, że żywność traci nie tylko cenne wartości odżywcze, witaminy oraz enzymy, ale także smak i właściwą konsystencję. Prowadzi to do namnażania się bakterii, które powodują przyspieszony rozkład produktów i mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Każdy szef kuchni zwraca szczególną uwagę na walory odżywcze i smakowe, jak również bierze odpowiedzialność za zdrowie i bezpieczeństwo klientów. Innowacyjne chłodnie gastronomiczne pozwolą nie tylko zapewnić oszczędność energii i trwałość produktów spożywczych, ale przede wszystkim bezpieczeństwo osób spożywających te produkty.

Informacja prawna

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

Czym są ładowarki teleskopowe i w czym ich wynajem może pomóc?

Wśród maszyn zaliczanych do sprzętu ciężkiego często wymienia się ładowarki teleskopowe. Ich zastosowanie jest bowiem dzisiaj bardzo szerokie, ze względu na dużą funkcjonalność. Jednak czym są ładowarki teleskopowe? Czy jeśli chodzi o wynajem, ładowarki teleskopowe Kraków to dobre rozwiązanie? Sprawdźmy!

Jakie środki stosować do konserwacji bramy?

Większość domów jednorodzinny jest ogradzana ogrodzeniem i aby wjechać na teren posesji, przekroczyć należy bramę. Im częściej z posesji się wyjeżdża i do niej wjeżdża, tym częściej brama jest otwierana i zamykana. Oznacza to, że mechanizm bramy musi być systematycznie konserwowany. W innym wypadku brama przestanie funkcjonować prawidłowo. Warto zatem wiedzieć, jakie środki stosować do […]