Deski do krojenia – jakie najlepsze? Którą deskę wybrać?

deska do krojenia

Jaką deskę do krojenia wybrać?

Deska do krojenia to narzędzie, w które musi koniecznie być wyposażona kuchnia. Zważywszy na fakt, że asortyment tego produktu jest bardzo bogaty, czasem trudno zdecydować się, w jaką deskę najlepiej wyposażyć naszą kuchnię.

Ile gospodyń, tyle gustów

Często stojąc w sklepie przed półką po brzegi zapełnioną deskami do krojenia długo zastanawiamy się nad wyborem odpowiedniej. Zazwyczaj bywa tak, że starsze gospodynie kupują tradycyjne deski drewniane lub plastikowe. Z kolei młodsze panie domu wolą deski szklane lub marmurkowe. Zatem którą z nich wybrać?

Deska – najlepsza z twardego drewna

Do niedawna najbardziej popularne w kuchniach były deski drewniane. Ich zaletą jest to, że nie tępią noży. Kupując taką deskę musimy zwrócić uwagę na rodzaj drewna z którego została wykonana. Najdłużej posłużą deski wykonane z twardego drewna tj dąb czy buk. Nieco mniej wytrzymałe są deski wykonane z drewna średniej twardości tj. lipa, wiąz, czy orzech. Najkrócej posłużą nam w kuchni deski z drewna miękkiego, więc takich lepiej nie kupujmy. Minusem drewnianych desek jest to, że wchłaniają one różne zapachy i kolory. Po pewnym czasie deska wygląda niebyt estetycznie. Wsiąka też w nią woda, co jest niebezpieczne dla zdrowia, gdyż mnożą się tam bakterie. W celu utrzymania czystości warto przecierać ją oliwą z oliwek oraz wycierać do sucha.

Deska szklana i marmurkowa – doskonała ozdoba każdej kuchni

Nowoczesne panie domu preferują deski szklane, które zachwycają bogatą kolorystyką i ciekawym wyglądem. Na błyszczącym szkle odbijają się piękne krajobrazy, kwiaty, owoce czy inne ciekawe wzory. W wielu kuchniach deski te są dekoracją. Służą jako podkładki pod ekspres do kawy czy czajnik bezprzewodowy. Produkt ten jes łatwy w utrzymaniu w czystości. Wystarczy użyć mokrej ściereczki z płynem, a szklane deski lśnią z daleka. Nie odkształcają się oraz nie odbarwiają, więc przez długi czas wyglądają jak nowe. Ich minusem jest nieprzyjemny dźwięk sztućca uderzającego o szklaną powierzchnię oraz to, że tępią noże. Jeśli używamy noży ceramicznych wówczas deski marmurowe są polecane. Niemniej po deskach szklanych i marmurkowych nóż się ślizga, więc musimy uważać aby się nie skaleczyć.

Deska plastikowa – idealna dla komercyjnej kuchni

Deski te są wykonane z polietylenu, który jest nietoksyczny oraz odporny na wysokie temperatury. Kupując plastikową deskę należy zwrócić uwagę na jej twardość. Najtańsze z nich są miękkie co powoduje, że pozostają na nich rysy po nożu, gdzie mogą dostać się bakterie. Ich plusem jest to, że można je myć w zmywarkach. Ponadto są trwałe i nie wchłaniają obcych zapachów. W procesie produkcji można je barwić, dzięki czemu biorąc pod uwagę kolor mogą mieć różne preznaczenie. Dzięki tej właściwości są używane w komercyjnych kuchniach.
Wszystkie deski do krojenia, niezależnie od tego z jakiego tworzywa są wykonane mają szereg plusów i minusów. Zatem decydując się na ich zakup może warto postawić na swój gust.

Informacja prawna

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

Zasada działania promienników podczerwieni

Nowoczesne metody ogrzewania domów często wykorzystują energię elektryczną. Dzięki temu generowanie ciepła odbywa się w sposób bardziej ekologiczny. Nie emitujemy żadnych spalin, a jednocześnie mamy większy komfort, ponieważ można bardzo szybko zwiększyć i zmniejszyć moc ogrzewaczy. Sprawdzamy jakimi urządzeniami najczęściej można ogrzewać dom, jeśli zamierzamy do tego celu wykorzystać prąd z gniazdka. Ogrzewacz tradycyjny Do […]

kredyt hipoteczny

Co warto wiedzieć o kredycie hipotecznym?

Każdy marzy o własnych czterech kątach z ogródkiem i gromadką dzieci. Ta piękna wizja jednak w obecnych czasach jest coraz trudniejsza do zrealizowania. Kredyty hipoteczne to najbardziej popularne rozwiązanie, by posiadać wymarzone mieszkanie. Więcej na ten temat poniżej. Kredyt hipoteczny – wiele możliwości Warunki udzielenia kredytu Porównywarka produktów finansowych Kredyt hipoteczny – wiele możliwości Kredyt […]