DeboweTarasy.pl

Deski do krojenia – jakie najlepsze? Którą deskę wybrać?

deska do krojenia

Jaką deskę do krojenia wybrać?

Deska do krojenia to narzędzie, w które musi koniecznie być wyposażona kuchnia. Zważywszy na fakt, że asortyment tego produktu jest bardzo bogaty, czasem trudno zdecydować się, w jaką deskę najlepiej wyposażyć naszą kuchnię.

Ile gospodyń, tyle gustów

Często stojąc w sklepie przed półką po brzegi zapełnioną deskami do krojenia długo zastanawiamy się nad wyborem odpowiedniej. Zazwyczaj bywa tak, że starsze gospodynie kupują tradycyjne deski drewniane lub plastikowe. Z kolei młodsze panie domu wolą deski szklane lub marmurkowe. Zatem którą z nich wybrać?

Deska – najlepsza z twardego drewna

Do niedawna najbardziej popularne w kuchniach były deski drewniane. Ich zaletą jest to, że nie tępią noży. Kupując taką deskę musimy zwrócić uwagę na rodzaj drewna z którego została wykonana. Najdłużej posłużą deski wykonane z twardego drewna tj dąb czy buk. Nieco mniej wytrzymałe są deski wykonane z drewna średniej twardości tj. lipa, wiąz, czy orzech. Najkrócej posłużą nam w kuchni deski z drewna miękkiego, więc takich lepiej nie kupujmy. Minusem drewnianych desek jest to, że wchłaniają one różne zapachy i kolory. Po pewnym czasie deska wygląda niebyt estetycznie. Wsiąka też w nią woda, co jest niebezpieczne dla zdrowia, gdyż mnożą się tam bakterie. W celu utrzymania czystości warto przecierać ją oliwą z oliwek oraz wycierać do sucha.

Deska szklana i marmurkowa – doskonała ozdoba każdej kuchni

Nowoczesne panie domu preferują deski szklane, które zachwycają bogatą kolorystyką i ciekawym wyglądem. Na błyszczącym szkle odbijają się piękne krajobrazy, kwiaty, owoce czy inne ciekawe wzory. W wielu kuchniach deski te są dekoracją. Służą jako podkładki pod ekspres do kawy czy czajnik bezprzewodowy. Produkt ten jes łatwy w utrzymaniu w czystości. Wystarczy użyć mokrej ściereczki z płynem, a szklane deski lśnią z daleka. Nie odkształcają się oraz nie odbarwiają, więc przez długi czas wyglądają jak nowe. Ich minusem jest nieprzyjemny dźwięk sztućca uderzającego o szklaną powierzchnię oraz to, że tępią noże. Jeśli używamy noży ceramicznych wówczas deski marmurowe są polecane. Niemniej po deskach szklanych i marmurkowych nóż się ślizga, więc musimy uważać aby się nie skaleczyć.

Deska plastikowa – idealna dla komercyjnej kuchni

Deski te są wykonane z polietylenu, który jest nietoksyczny oraz odporny na wysokie temperatury. Kupując plastikową deskę należy zwrócić uwagę na jej twardość. Najtańsze z nich są miękkie co powoduje, że pozostają na nich rysy po nożu, gdzie mogą dostać się bakterie. Ich plusem jest to, że można je myć w zmywarkach. Ponadto są trwałe i nie wchłaniają obcych zapachów. W procesie produkcji można je barwić, dzięki czemu biorąc pod uwagę kolor mogą mieć różne preznaczenie. Dzięki tej właściwości są używane w komercyjnych kuchniach.
Wszystkie deski do krojenia, niezależnie od tego z jakiego tworzywa są wykonane mają szereg plusów i minusów. Zatem decydując się na ich zakup może warto postawić na swój gust.

Oceń artykuł
[Suma: 0 Średnia: 0]
Informacja prawna

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

Piec do pizzy – jaki wybrać?

Pizza, żeby była smaczna musi powstać z dobrych składników, a także z umiejętności pizzermana. Jednak jedyną rzeczą, która ma wpływ na pizzę i jej jakość jest piec do pizzy. To w nim pizza dojrzewa i nabiera smaku. Jeśli piec jest stary lub nieodpowiednio konserwowany i czyszczony, to wierzcie na słowo – odbija się to na […]

Czy możemy wymieć grzejnik w bloku?

Samodzielna wymiana grzejnika w bloku nie należy do najłatwiejszych zadań. Mimo, że na pierwszy rzut oka czynność wydaje się prosta, to po zgłębieniu tematu okazuje się, że sprawa jest bardziej skomplikowana. Mieszkając w bloku musimy wziąć pod uwagę, to że jesteśmy tylko jednym z wielu użytkowników systemu centralnego ogrzewania, z którego tak jak my korzystają […]