Jaką deskę do krojenia wybrać?
Deska do krojenia to narzędzie, w które musi koniecznie być wyposażona kuchnia. Zważywszy na fakt, że asortyment tego produktu jest bardzo bogaty, czasem trudno zdecydować się, w jaką deskę najlepiej wyposażyć naszą kuchnię.
Ile gospodyń, tyle gustów
Często stojąc w sklepie przed półką po brzegi zapełnioną deskami do krojenia długo zastanawiamy się nad wyborem odpowiedniej. Zazwyczaj bywa tak, że starsze gospodynie kupują tradycyjne deski drewniane lub plastikowe. Z kolei młodsze panie domu wolą deski szklane lub marmurkowe. Zatem którą z nich wybrać?
Deska – najlepsza z twardego drewna
Do niedawna najbardziej popularne w kuchniach były deski drewniane. Ich zaletą jest to, że nie tępią noży. Kupując taką deskę musimy zwrócić uwagę na rodzaj drewna z którego została wykonana. Najdłużej posłużą deski wykonane z twardego drewna tj dąb czy buk. Nieco mniej wytrzymałe są deski wykonane z drewna średniej twardości tj. lipa, wiąz, czy orzech. Najkrócej posłużą nam w kuchni deski z drewna miękkiego, więc takich lepiej nie kupujmy. Minusem drewnianych desek jest to, że wchłaniają one różne zapachy i kolory. Po pewnym czasie deska wygląda niebyt estetycznie. Wsiąka też w nią woda, co jest niebezpieczne dla zdrowia, gdyż mnożą się tam bakterie. W celu utrzymania czystości warto przecierać ją oliwą z oliwek oraz wycierać do sucha.
Deska szklana i marmurkowa – doskonała ozdoba każdej kuchni
Nowoczesne panie domu preferują deski szklane, które zachwycają bogatą kolorystyką i ciekawym wyglądem. Na błyszczącym szkle odbijają się piękne krajobrazy, kwiaty, owoce czy inne ciekawe wzory. W wielu kuchniach deski te są dekoracją. Służą jako podkładki pod ekspres do kawy czy czajnik bezprzewodowy. Produkt ten jes łatwy w utrzymaniu w czystości. Wystarczy użyć mokrej ściereczki z płynem, a szklane deski lśnią z daleka. Nie odkształcają się oraz nie odbarwiają, więc przez długi czas wyglądają jak nowe. Ich minusem jest nieprzyjemny dźwięk sztućca uderzającego o szklaną powierzchnię oraz to, że tępią noże. Jeśli używamy noży ceramicznych wówczas deski marmurowe są polecane. Niemniej po deskach szklanych i marmurkowych nóż się ślizga, więc musimy uważać aby się nie skaleczyć.
Deska plastikowa – idealna dla komercyjnej kuchni
Deski te są wykonane z polietylenu, który jest nietoksyczny oraz odporny na wysokie temperatury. Kupując plastikową deskę należy zwrócić uwagę na jej twardość. Najtańsze z nich są miękkie co powoduje, że pozostają na nich rysy po nożu, gdzie mogą dostać się bakterie. Ich plusem jest to, że można je myć w zmywarkach. Ponadto są trwałe i nie wchłaniają obcych zapachów. W procesie produkcji można je barwić, dzięki czemu biorąc pod uwagę kolor mogą mieć różne preznaczenie. Dzięki tej właściwości są używane w komercyjnych kuchniach.
Wszystkie deski do krojenia, niezależnie od tego z jakiego tworzywa są wykonane mają szereg plusów i minusów. Zatem decydując się na ich zakup może warto postawić na swój gust.