DeboweTarasy.pl

Borówki Bluecorp – wszystko, co należy wiedzieć o uprawie

Gatunek borówki pochodzący ze Stanów Zjednoczonych, który przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy poszukują wczesnej odmiany, o smacznych owocach. Borówki Bluecrop cieszą się sporą popularnością z powodu długiego czasu eksploatacji. Owoce pojawiają się na krzewie pod koniec lipca, ale dojrzewają nawet do końca września. Jednocześnie są bardzo soczyste i mięsiste, dlatego świetnie nadają się do ciast, czy domowych deserów. Odporne na mróz, świetnie sprawdza się w małych ogródkach i na dużych plantacjach.

Borówki Bluecorp – jak uprawiać?

Niewątpliwie największym atutem borówki Bluecorp są jej smaczne, aromatyczne owoce. Owoce są duże, jasnoniebieskie, dlatego stanowią idealną ozdobę, jak i podstawę dla deserów różnego rodzaju. Uprawa borówek jest bardzo prosta, wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Borówka Bluecorp najlepiej rośnie na glebach kwaśnych, podobnie jak inne borówki. Ziemia powinna być również próchnicza i przepuszczalna. Krzak powinien być w miejscu nasłonecznionym z odpowiednio wilgotną glebą. Borówki Bluecorp są odporne na większość czynników, jednak warto zadbać o ochronę przed wiatrem. Krzewy są jednak odporne na mrozy, ponieważ są w stanie znieść temperatury nawet w okolicach -30 stopni Celsjusza. Odporna jest również na wszelkie choroby.

Sam krzew borówki Bluecorpnie wymaga szczególnej pielęgnacji poza systematycznym nawożeniem. Jeżeli krzew rozrośnie się znacząco, warto podwiązać pędy, ponieważ jeżeli tego nie zrobimy, wówczas gałęzie połamią się. Warto też systematycznie podcinać krzaki.

Sadzonki, cena i przetwory

Cena sadzonki borówki Bluecorp oscyluje w okolicach kilkunastu złotych. Najlepiej kupować je w sprawdzonych źródłach, przykładowo na drzewka-faworytka.pl gdzie możemy spodziewać się fachowej obsługi i dobrych gatunkowo krzewów. Co istotne borówka jest samopylna, jednak warto wykorzystać inną odmianę, która będzie pełnić rolę zapylacza. Najlepiej w tym celu użyć odmian Rubel, Chandler czy Berkeley.

Przez okres wegetacyjny warto przesadzić rośliny do doniczek. Kiedy jednak już je wysadzimy, a one obrodzą dorodnymi owocami, warto zrobić z nich smaczne przetwory. Najpopularniejszy jest dżem z borówki amerykańskiej, warto go jednak wzbogacić czarnym bzem, tym samym tak przygotowana konfitura świetnie sprawdzi się w sezonie grypowym. Można ją jeść samą, na pieczywie, czy dodawać do herbaty. Borówki Bluecorp są bardzo słodkie, dlatego przetwory z nich zrobione, nie wymagają dosładzania.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

akcesoria kuchenne

Akcesoria kuchenne, które przydadzą się w Twoim domu

Jeśli lubisz gotować, z pewnością Twoja kuchnia pełna jest akcesoriów, które usprawniają pracę. Podpowiadamy, jakie dodatkowe produkty mogą Ci się przydać, a których jest szansa, że do tej pory nie pomyślałeś. 1. Stalowe foremki do jajek w koszulkach Jajka można przygotowywać na wiele sposobów. Mówi się jednak, że jednym z najbardziej wysublimowanych, jest gotowanie ich […]

Czym są śruby z kołnierzem?

Odpowiednie mocowanie poszczególnych elementów to jedna z najważniejszych kwestii, jeśli chodzi o ich późniejszą trwałość i nośność. W tym celu wykorzystuje się różnego rodzaju śruby. Dobiera się je między innymi w zależności od tego, do jakiego materiału zostaną użyte. Jednym z coraz częściej wybieranych rodzajów są śruby z kołnierzem. Czym one się charakteryzują oraz kiedy […]