DeboweTarasy.pl

Borówki Bluecorp – wszystko, co należy wiedzieć o uprawie

Gatunek borówki pochodzący ze Stanów Zjednoczonych, który przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy poszukują wczesnej odmiany, o smacznych owocach. Borówki Bluecrop cieszą się sporą popularnością z powodu długiego czasu eksploatacji. Owoce pojawiają się na krzewie pod koniec lipca, ale dojrzewają nawet do końca września. Jednocześnie są bardzo soczyste i mięsiste, dlatego świetnie nadają się do ciast, czy domowych deserów. Odporne na mróz, świetnie sprawdza się w małych ogródkach i na dużych plantacjach.

Borówki Bluecorp – jak uprawiać?

Niewątpliwie największym atutem borówki Bluecorp są jej smaczne, aromatyczne owoce. Owoce są duże, jasnoniebieskie, dlatego stanowią idealną ozdobę, jak i podstawę dla deserów różnego rodzaju. Uprawa borówek jest bardzo prosta, wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Borówka Bluecorp najlepiej rośnie na glebach kwaśnych, podobnie jak inne borówki. Ziemia powinna być również próchnicza i przepuszczalna. Krzak powinien być w miejscu nasłonecznionym z odpowiednio wilgotną glebą. Borówki Bluecorp są odporne na większość czynników, jednak warto zadbać o ochronę przed wiatrem. Krzewy są jednak odporne na mrozy, ponieważ są w stanie znieść temperatury nawet w okolicach -30 stopni Celsjusza. Odporna jest również na wszelkie choroby.

Sam krzew borówki Bluecorpnie wymaga szczególnej pielęgnacji poza systematycznym nawożeniem. Jeżeli krzew rozrośnie się znacząco, warto podwiązać pędy, ponieważ jeżeli tego nie zrobimy, wówczas gałęzie połamią się. Warto też systematycznie podcinać krzaki.

Sadzonki, cena i przetwory

Cena sadzonki borówki Bluecorp oscyluje w okolicach kilkunastu złotych. Najlepiej kupować je w sprawdzonych źródłach, przykładowo na drzewka-faworytka.pl gdzie możemy spodziewać się fachowej obsługi i dobrych gatunkowo krzewów. Co istotne borówka jest samopylna, jednak warto wykorzystać inną odmianę, która będzie pełnić rolę zapylacza. Najlepiej w tym celu użyć odmian Rubel, Chandler czy Berkeley.

Przez okres wegetacyjny warto przesadzić rośliny do doniczek. Kiedy jednak już je wysadzimy, a one obrodzą dorodnymi owocami, warto zrobić z nich smaczne przetwory. Najpopularniejszy jest dżem z borówki amerykańskiej, warto go jednak wzbogacić czarnym bzem, tym samym tak przygotowana konfitura świetnie sprawdzi się w sezonie grypowym. Można ją jeść samą, na pieczywie, czy dodawać do herbaty. Borówki Bluecorp są bardzo słodkie, dlatego przetwory z nich zrobione, nie wymagają dosładzania.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

Kuchnia w stylu retro – czy warto ją tak urządzić?

Kuchnia jest uznawana za serce domu. Obecnie służy nie tylko do przygotowywania potraw, ale stanowi także miejsce spotkań oraz spędzania wspólnego czasu. Z tego względu warto zadbać, aby była jednocześnie funkcjonalna i przytulna. Taki efekt można osiągnąć poprzez urządzenie jej w stylu retro, co jest coraz częściej stosowaną praktyką. Jak wygląda taka kuchnia? Stylistyka Kuchnia […]

Szafy drewniane – czy warto postawić na jakościowy produkt?

Obowiązkowym elementem wyposażenia każdego wnętrza są szafy. Niezależnie od tego, czy masz mało czy dużo miejsca, musisz się zdecydować na mebel do przechowywania ubrań oraz innych rzeczy. Szafa drewniana może pełnić wiele różnych funkcji. Istotne jest, aby była wykonana z wysokiej jakości materiałów i w każdym calu dopasowana do potrzeb użytkownika. Optymalne wykorzystanie przestrzeni dzięki […]