DeboweTarasy.pl

Borówki Bluecorp – wszystko, co należy wiedzieć o uprawie

Gatunek borówki pochodzący ze Stanów Zjednoczonych, który przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy poszukują wczesnej odmiany, o smacznych owocach. Borówki Bluecrop cieszą się sporą popularnością z powodu długiego czasu eksploatacji. Owoce pojawiają się na krzewie pod koniec lipca, ale dojrzewają nawet do końca września. Jednocześnie są bardzo soczyste i mięsiste, dlatego świetnie nadają się do ciast, czy domowych deserów. Odporne na mróz, świetnie sprawdza się w małych ogródkach i na dużych plantacjach.

Borówki Bluecorp – jak uprawiać?

Niewątpliwie największym atutem borówki Bluecorp są jej smaczne, aromatyczne owoce. Owoce są duże, jasnoniebieskie, dlatego stanowią idealną ozdobę, jak i podstawę dla deserów różnego rodzaju. Uprawa borówek jest bardzo prosta, wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Borówka Bluecorp najlepiej rośnie na glebach kwaśnych, podobnie jak inne borówki. Ziemia powinna być również próchnicza i przepuszczalna. Krzak powinien być w miejscu nasłonecznionym z odpowiednio wilgotną glebą. Borówki Bluecorp są odporne na większość czynników, jednak warto zadbać o ochronę przed wiatrem. Krzewy są jednak odporne na mrozy, ponieważ są w stanie znieść temperatury nawet w okolicach -30 stopni Celsjusza. Odporna jest również na wszelkie choroby.

Sam krzew borówki Bluecorpnie wymaga szczególnej pielęgnacji poza systematycznym nawożeniem. Jeżeli krzew rozrośnie się znacząco, warto podwiązać pędy, ponieważ jeżeli tego nie zrobimy, wówczas gałęzie połamią się. Warto też systematycznie podcinać krzaki.

Sadzonki, cena i przetwory

Cena sadzonki borówki Bluecorp oscyluje w okolicach kilkunastu złotych. Najlepiej kupować je w sprawdzonych źródłach, przykładowo na drzewka-faworytka.pl gdzie możemy spodziewać się fachowej obsługi i dobrych gatunkowo krzewów. Co istotne borówka jest samopylna, jednak warto wykorzystać inną odmianę, która będzie pełnić rolę zapylacza. Najlepiej w tym celu użyć odmian Rubel, Chandler czy Berkeley.

Przez okres wegetacyjny warto przesadzić rośliny do doniczek. Kiedy jednak już je wysadzimy, a one obrodzą dorodnymi owocami, warto zrobić z nich smaczne przetwory. Najpopularniejszy jest dżem z borówki amerykańskiej, warto go jednak wzbogacić czarnym bzem, tym samym tak przygotowana konfitura świetnie sprawdzi się w sezonie grypowym. Można ją jeść samą, na pieczywie, czy dodawać do herbaty. Borówki Bluecorp są bardzo słodkie, dlatego przetwory z nich zrobione, nie wymagają dosładzania.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

Valvex, czyli baterie łazienkowe z duszą w nowej odsłonie

Trend w zakresie aranżacji przestrzeni wkroczył odważnie w obszary oparte na rozwiązaniach minimalistycznych, charakterystycznych dla nowoczesnego stylu modernistycznego, industrialnego czy loftowego. Wyrazem tego podejścia, jakie można zaobserwować dzisiaj u wielu wytwórców, są proste, ponadczasowe formy, duża funkcjonalność przedmiotów oraz wybrzmiewający aspekt modnej ostatnio tendencji proekologicznej. Koncepcje te wyraźnie widoczne są też w stylizacjach tworzonych przez […]

O czym pamiętać urządzając sypialnię?

Nie ulega wątpliwości, że sypialnia jest jednym z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu czy mieszkaniu. Zależy nam nie tylko na tym, aby była urządzona funkcjonalnie, ale również na tym, aby pozostawała atrakcyjna pod względem wizualnym. Aby tak jednak było, musimy w odpowiedni sposób zaprojektować jej wnętrze. Wygodne łóżko to podstawa Nie sposób zaprzeczyć, że najważniejszym […]