Piekarnik to jeden ze standardowych sprzętów AGD, które na stałe wpisały się w kuchenne wnętrza. To wygoda przygotowywania posiłków, wielofunkcyjność pod tym względem, a także dużo możliwości dostosowania urządzenia do naszych potrzeb. Oferta rynkowa pod względem jest wyjątkowo imponująca.
Dziś piekarniki gazowe czy też piekarnik elektryczny (w wersji: piekarnik elektryczny parowy) to urządzenia nowoczesne, które ułatwiają codzienne funkcjonowanie. Pozwalają nie tylko na upieczenie potraw, ale także rozmrożenie jej czy przygotowanie ja na parze, dzięki czemu pozostanie ona soczysta i bogata w składniki odżywcze. Urządzenia te są także coraz częściej zaopatrzone w funkcje mikrofali, w związku z czym możemy w szybki sposób poddać danie obróbce termicznej. Piekarniki to wiele nowoczesnych rozwiązań dostosowujących na przykład w prosty sposób temperaturę do rodzaju dania i sposobu jego przygotowania. To również systemy, które pozwalają na utrzymanie wnętrza piekarnika w czystości bez zbytniego nakładu sił z naszej strony. Rodzaj piekarnika to także wiele opcji, jeśli chodzi o dostosowanie go do wielkości kuchni. Warto więc przyjrzeć się pewnym parametrom, by wybrać idealny piekarnik, który będzie urządzeniem bezpiecznym i energooszczędnym.
Piekarnik elektryczny czy piekarnik gazowy
Piekarnik gazowy ma swoich zwolenników głównie wśród osób, które stawiały na oszczędność. Do tej pory gaz był tańszy w eksploatacji niż energia elektryczna – jednak w świetle ostatnich faktów sytuacja ta zdaje się powoli ulegać zmianie. Poza tym istnieje też przekonanie, że obróbka termiczna przy użyciu gazowego piekarnika wpływa pozytywnie na walory smakowe potraw. Należy wziąć też pod uwagę fakt, że najlepiej gazowy piekarnik sprawdza się w domostwach mających dostęp do instalacji gazowych. Piekarniki elektryczne w nowoczesnym wydaniu to piekarniki energooszczędne (większość z nich w tym względzie ma wysoką klasę) o wielu funkcjach, które nie występują zazwyczaj w piekarnikach gazowych. Należą do nich na przykład funkcja mikrofali czy funkcja parowej obróbki potraw. Piekarniki parowe elektryczne (które mają również funkcję tradycyjnej obróbki termicznej) pozwalają przygotować potrawy soczyste, które nie wysychają podczas gotowania. W ten sposób możemy też bez utraty jakości posiłku (także pod względem odżywczym) zachować odpowiednią temperaturę jedzenia w oczekiwaniu na gości. I choć dziś piekarniki gazowe mają zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, to piekarniki na prąd nadal są uważane za bezpieczniejsze w użyciu – mają na przykład funkcję gwarantującą chłodzenie obudowy. Piekarnik elektryczny to także opcja urządzenia, które pozwala na przygotowanie dwóch potraw jednocześnie – każde danie jest w odpowiedniej dla siebie temperaturze, a zapachy nie przenikają się.
Piekarniki do zabudowy czy wolnostojące
Przez dugi czas piekarniki do zabudowy był uważany jako sprzęt idealny do dużych kuchni, zaś do kuchni mniejszych były polecane piekarniki wolnostojące. Dziś ta sytuacja uległa zmianie, gdyż na rynku pojawiły się piekarniki mniejszych rozmiarów, które perfekcyjnie można umieścić pod blatem, w zabudowie na ścianie czy też w ciągu szafek. Takie rozwiązanie znakomicie oszczędza przestrzeń i jest bardzo wygodne, jeśli chodzi o użytkowanie urządzenia. Pozwala także na zachowanie spójnego wystroju kuchni.
Czyszczenie piekarnika – kwestia istotna
Jak już wcześniej wspomniano, nowoczesne piekarniki to także wygoda, jeśli chodzi o utrzymanie ich w czystości. Wnętrza piekarnika nie musimy dziś szorować, tracąc czas i siły. A to dlatego, że urządzenia te mają systemy umożliwiające autoczyszczenie. Dzięki czyszczeniu parowemu, katalitycznemu czy też pyrolitycznemu nawet największe zabrudzenia, np. przypalony tłuszcz, skutecznie usuwają się same.
Piekarnik firmy Solgaz w nowoczesnym wydaniu, podobnie jak inne sprzęty kuchenne https://solgaz.eu/ ułatwią codzienne życie, a co najważniejsze: pozwolą oszczędzić czas i pieniądze.