Akcesoria i maszyny do pizzerii – sekret idealnej pizzy

Akcesoria i maszyny do pizzerii

Pizza to jedna z tych potraw, którą kochają chyba wszyscy, bez względu na wiek. Pyszne sprężyste ciasto, ulubione dodatki i ciągnący się ser – to włoskie danie nie ma sobie równych na całym świecie, sukcesywnie podbijając podniebienia kolejnych smakoszy. Choć sama potrawa wygląda dość prosto, a jej przygotowanie może wydawać się łatwe, nic bardziej mylnego. Pizza, która zasługuje na miano idealnej, powstaje w wyniku precyzyjnego przygotowania, przy użyciu specjalistycznych narzędzi, urządzeń i akcesoriów.

Jest nie tylko obrazem umiejętności kulinarnych kucharza, ale w dużej mierze – kwestią wysokiej jakości sprzętu, jak maszyny do pizzerii i sprytne dodatki do serwowania.

Miksery spiralne do pizzy, wałkownice i prasy — wymarzone ciasto

Przygotowanie idealnego ciasta to pierwszy nadzwyczaj ważny krok w procesie tworzenia doskonałej pizzy. Doświadczony kucharz mógłby co prawda wyrabiać ciasto ręcznie, jednak byłoby to z pewnością mało efektywne, zwłaszcza dla pizzerii obsługującej jednocześnie więcej niż kilku klientów. Dlatego niezastąpione okazują się miksery spiralne do pizzy, które nie tylko gwarantują jednolitą konsystencję i odpowiednią elastyczność ciasta, ale także pozwalają kucharzom skoncentrować się na innych ważnych czynnościach. Jeśli pizzeria dysponuje dodatkowo narzędziami, takimi jak wałkownice, dzielarki i prasy do formowania surowych podkładów, jest już idealnie wyposażona. To pozwala na tworzenie niemal hurtowych ilości włoskich specjałów, spełniających określone przez lokal standardy. Dla pizzerii, które stawiają na wysoką jakość i efektywność produkcji, te zaawansowane narzędzia są nieodzowne. Pozwalają one nie tylko osiągnąć doskonałe rezultaty w przygotowywaniu ciasta, ale również znacząco zwiększyć wydajność kuchni.

Wielofunkcyjne stoły chłodnicze do pizzerii – doskonała pomoc 

Stoły chłodnicze, jakie często spotkamy w profesjonalnych pizzeriach, to niepozorne gabloty z roboczym blatem, o rozmaitych modułach i parametrach. Choć z pozoru wyglądają całkiem jak szafki wyposażone w przestrzeń roboczą – czyli standardowy element większości kuchni – są nieocenionymi pomocnikami podczas prac nad pizzą. Dzięki swojej wielofunkcyjności, stoły chłodnicze do pizzerii stanowią kluczowe wyposażenie gastronomicznej przestrzeni, pozwalając perfekcyjnie zagospodarować przestrzeń w lokalu. Ich zadaniem jest wsparcie w procesie przechowywania i wyrabiania ciasta, a także przygotowywania świeżych dodatków. Zaś ich szczególne walory tkwią w chłodzących funkcjach, które oferują. Dzięki precyzyjnemu utrzymaniu odpowiedniej temperatury, stoły chłodnicze do pizzerii pozwalają zachować świeżość składników i zapewnić do nich szybki i łatwy dostęp. A także zapobiec ryzyku nadmiernego rozrastania (pod wpływem ciepła) ciast opartych na drożdżach. Niby niewiele, a jednak ma to fundamentalne znaczenie dla smaku i jakości finalnych wyrobów.

Mandolina do warzyw, tarka, siekacz – sposób na wyjątkowe dodatki 

Choć ciasto do pizzy to podstawa, nie obejdzie się przecież bez dodatków, jak ser, czosnek, wędliny i rozmaite warzywa. To przecież ich różnorodność nadaje pizzy niepowtarzalny urok i charakter. Składniki, które powędrują na wierzch pizzy, powinny być przede wszystkim świeże, ale i odpowiednio poszatkowane. Wygląd wielobarwnych kawałeczków, ich forma i jakość będą miały ogromne znaczenie dla estetyki, a więc i oceny apetyczności gotowego dania. Precyzyjne krojenie jarzyn i owoców na plastry o określonej grubości, teksturze i wielkościach umożliwi mandolina do warzyw — komfortowe narzędzie do szybkiego szatkowania. Do tworzenia precyzyjnych plasterków wędlin i owoców morza przydadzą się natomiast noże do mięsa, a do szatkowania ziół – kolebkowe siekacze bądź nożyczki o wielu ostrzach. W dobrze wyposażonej pizzerii nie powinno zabraknąć też gadżetów, takich jak szpachelka do ciasta, radełko do krojenia placka na równe, estetyczne kawałki, czy wyciskarki do czosnku – jednego z najpopularniejszych składników sosów serwowanych do pizzy.

Komfortowy dozownik do sosów – wygodny sposób serwowania

Większość gości pizzerii nie wyobraża sobie swojej ulubionej pizzy bez ulubionych sosów, dlatego ich kompletny zestaw koniecznie powinien znaleźć się w karcie menu. Najczęściej wybierane są klasyczne sosy pomidorowe stworzone na bazie świeżych pomidorów, ziół i przypraw, czosnkowe, kremowe delikatne sosy białe na śmietanie i z serem ricotta, serwowane do pizz z kurczakiem, szpinakiem czy grzybami, czy intensywne w smaku i aromacie sosy pesto. Warto pamiętać też o słodko-kwaśnych BBQ, sosach pieprzowych, z oliwek czy suszonych pomidorów. Sposób ich prezentacji może być rozmaity – od podania w miseczce razem z zamówioną pizzą, przez serwowanie na żądanie klienta, po samoobsługę. W niektórych pizzeriach doskonale sprawdzają się narzędzia takie jak dozowniki do sosów – pojedyncze bądź wielokomorowe z pompką, umieszczone przy barze, stolikach, bądź na wygodnych samoobsługowych wyspach. Akcesoria tego rodzaju pozwalają na równomierne i estetyczne nakładanie ulubionych sosów, dresingów czy majonezu w ulubionej ilości i smaku — według własnego uznania.

Artykuł sponsorowany.

Informacja prawna

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

Koc na łóżko

Koc na łóżko – na co zwrócić uwagę podczas wyboru koca na łóżko?

W żadnym domu nie może zabraknąć koca, przy czym należy pamiętać, że nie tylko ogrzewa on podczas zimowych czy jesiennych wieczorów, ale i stanowi dekorację. Dziś podpowiemy Wam jaki koc na łóżko sprawdzi się najlepiej i na co zwrócić uwagę przy wyborze. Koc na łóżko – zwróćcie uwagę na materiał Niewątpliwie wybierając koc na łóżko, […]

Rolety dzień noc – jak wybrać i jakie są różnice?

Kiedy urządzamy mieszkanie, zwracamy uwagę na każdy szczegół. Nie bez znaczenia są kolory ścian, rodzaje tkanin, a także rolety okienne. Aranżacja okien powinna być przemyślana i dopasana do naszych potrzeb. Najlepszym i sprawdzonym rozwiązaniem są rolety dzień noc. To bardzo wygodne w użyciu, nowoczesne osłony okienne, które cieszą się rosnącą popularnością wśród użytkowników. Coraz częściej […]