DeboweTarasy.pl

Ułożenie sztućców – podstawowe zasady

jak ułożyć sztućce

Perfekcyjny stół świąteczny

Gustownie udekorowany nowoczesny stół potrafi wprawić w osłupienie każdego gościa. Ozdobne serwetki, dobrany bukiet kwiatów, nowoczesna zastawa stołowa to tylko niektóre elementy profesjonalnie nakrytego stołu. Nie bez znaczenia na świątecznym stole jest prawidłowe ułożenie sztućców.

Profesjonalnie zastawiony stół oznaką dobrych manier

Znajomość podstawowych reguł obowiązujących przy zastawie stołu świadczy o wysokiej kulturze osobistej gospodarza domu, posiadaniu nienagannych manier oraz profesjonalnej znajomości stołowej etykiety. Perfekcyjnie ułożone sztućce, dopasowane kolorystycznie talerze, kieliszki i szklanki oraz pozostałe dekoracje w postaci barwnych serwetek czy stroików i świeczek potrafią zachwycić niejednego gościa imprezy. Warto zatem znać podstawowe zasady, zgodnie z którymi nakrywa się do stołu.

Ułożenie sztućców zgodnie z kolejnością serwowanych dań

Zgodnie z jedną z powszechnie znanych zasad sposób ułożenia poszczególnych sztućców zależy od kolejności ich użycia. Od zewnętrznej strony, czyli najdalej od talerza, powinny znaleźć się te sztućce, które będziemy używać jako pierwsze. Kierując się tą regułą układając sztućce na stole powinniśmy sugerować się kolejnością rodzaju dań, które zamierzamy zaserwować naszym gościom.

Tradycyjne ułożenie sztućców

Biorąc udział w hucznej imprezie typu wesele podczas którego spożywanie posiłków rozpoczyna się od tradycyjnego podania obiadu powinniśmy najbliżej talerza, po jego lewej stronie, znaleźć widelec do dania głównego. Obok niego powinien znajdować się widelec do ryb, a ostatni od brzegu, widelec do sałatki. Z kolei po prawej stronie, najbliżej talerza, powinny znajdować się noże – położone analogicznie do widelców. Pierwszy powinien leżeć nóż do dania głównego, później nóż do ryb, a na końcu nóż do sałatki. Obok noży jest miejsce na łyżkę do zupy. Na końcu, najbliżej brzegu stołu, powinien znajdować się widelec służący do konsumowania owoców morza

Nóż, łyżka, widelec – każdy sztuciec powinien mieć swoje miejsce

Zgodnie z powszechnie obowiązującą tradycją po lewej stronie talerza powinny znajdować się widelce, natomiast po prawej stronie jest miejsce na noże. Jego ostrza koniecznie muszą być zwrócone w stronę talerza oraz łyżki. Z kolei nad talerzem powinny znaleźć się sztućce przeznaczone do deserów – łyżeczka obrócona trzonkiem w prawo oraz widelczyk skierowany trzonkiem w lewo. Łyżeczka zawsze powinna być położona nad widelczykiem. Z kolei nóż do masła należy ułożyć oddzielnie, na talerzu na którym znajduje się pieczywo.

Aby nasz stół był w całości perfekcyjnie zastawiony musimy też zadbać o prawidłowy rozstaw talerzy, kieliszków i szklanek oraz właściwe ułożenie serwetek. Elementy te podobnie jak sztućce powinny mieć na stole swoje konkretne miejsce. Prawidłowo zastawiony i udekorowany stół sprawia, że jego wygląd jest urzekający.

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

inwestycje w nieruchomości na wynajem

Czy warto inwestować w nieruchomości na wynajem?!

Inwestycje w nieruchomości na wynajem i ich opłacalność Kupno nieruchomości na wynajem to zjawisko, które na rynku można zaobserwować coraz częściej. Na pewno warto się dokładniej przyjrzeć tej możliwości uzyskiwania dodatkowych dochodów, szczególnie w dużych miastach. Mieszkanie – inwestycja na lata Już sam zakup mieszkania bardzo często traktowany jest jako inwestycja, z każdym rokiem bowiem […]

Tygodniowy regulator temperatury – dlaczego warto w niego zainwestować?

Uszczelnienie okien i drzwi, właściwa izolacja dachu, czy ocieplona elewacja budynku, to tylko kilka z nielicznych sposobów, które mają za zadanie zatrzymać ciepło w domu czy też mieszkaniu na dłużej. Istnieją jednak dużo prostsze i o wiele skuteczniejsze rozwiązania na zatrzymanie ciepła w pomieszczeniu, jak efektywne wykorzystanie pracy źródła energii grzewczej. Nowoczesne systemy grzewcze dzięki […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *