Ułożenie sztućców – podstawowe zasady

jak ułożyć sztućce

Perfekcyjny stół świąteczny

Gustownie udekorowany nowoczesny stół potrafi wprawić w osłupienie każdego gościa. Ozdobne serwetki, dobrany bukiet kwiatów, nowoczesna zastawa stołowa to tylko niektóre elementy profesjonalnie nakrytego stołu. Nie bez znaczenia na świątecznym stole jest prawidłowe ułożenie sztućców.

Profesjonalnie zastawiony stół oznaką dobrych manier

Znajomość podstawowych reguł obowiązujących przy zastawie stołu świadczy o wysokiej kulturze osobistej gospodarza domu, posiadaniu nienagannych manier oraz profesjonalnej znajomości stołowej etykiety. Perfekcyjnie ułożone sztućce, dopasowane kolorystycznie talerze, kieliszki i szklanki oraz pozostałe dekoracje w postaci barwnych serwetek czy stroików i świeczek potrafią zachwycić niejednego gościa imprezy. Warto zatem znać podstawowe zasady, zgodnie z którymi nakrywa się do stołu.

Ułożenie sztućców zgodnie z kolejnością serwowanych dań

Zgodnie z jedną z powszechnie znanych zasad sposób ułożenia poszczególnych sztućców zależy od kolejności ich użycia. Od zewnętrznej strony, czyli najdalej od talerza, powinny znaleźć się te sztućce, które będziemy używać jako pierwsze. Kierując się tą regułą układając sztućce na stole powinniśmy sugerować się kolejnością rodzaju dań, które zamierzamy zaserwować naszym gościom.

Tradycyjne ułożenie sztućców

Biorąc udział w hucznej imprezie typu wesele podczas którego spożywanie posiłków rozpoczyna się od tradycyjnego podania obiadu powinniśmy najbliżej talerza, po jego lewej stronie, znaleźć widelec do dania głównego. Obok niego powinien znajdować się widelec do ryb, a ostatni od brzegu, widelec do sałatki. Z kolei po prawej stronie, najbliżej talerza, powinny znajdować się noże – położone analogicznie do widelców. Pierwszy powinien leżeć nóż do dania głównego, później nóż do ryb, a na końcu nóż do sałatki. Obok noży jest miejsce na łyżkę do zupy. Na końcu, najbliżej brzegu stołu, powinien znajdować się widelec służący do konsumowania owoców morza

Nóż, łyżka, widelec – każdy sztuciec powinien mieć swoje miejsce

Zgodnie z powszechnie obowiązującą tradycją po lewej stronie talerza powinny znajdować się widelce, natomiast po prawej stronie jest miejsce na noże. Jego ostrza koniecznie muszą być zwrócone w stronę talerza oraz łyżki. Z kolei nad talerzem powinny znaleźć się sztućce przeznaczone do deserów – łyżeczka obrócona trzonkiem w prawo oraz widelczyk skierowany trzonkiem w lewo. Łyżeczka zawsze powinna być położona nad widelczykiem. Z kolei nóż do masła należy ułożyć oddzielnie, na talerzu na którym znajduje się pieczywo.

Aby nasz stół był w całości perfekcyjnie zastawiony musimy też zadbać o prawidłowy rozstaw talerzy, kieliszków i szklanek oraz właściwe ułożenie serwetek. Elementy te podobnie jak sztućce powinny mieć na stole swoje konkretne miejsce. Prawidłowo zastawiony i udekorowany stół sprawia, że jego wygląd jest urzekający.

Informacja prawna

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

oczyszczalnie ścieków

Jak działa przydomowa oczyszczalnia ścieków? Zalety i wady

W gminach, gdzie nie stworzono kanalizacji miejskiej do odprowadzania nieczystości domowych, właściciele domów jednorodzinnych muszą radzić sobie w inny sposób ze swoimi ściekami. Najczęściej wybierają pomiędzy szambem i przydomową oczyszczalnią ścieków. Przydomowa oczyszczalnia ścieków stanowi bardzo ciekawą alternatywę dla tradycyjnych szamb. W odróżnieniu od nich, własna oczyszczalnia posiada szereg zalet. Przydomową oczyszczalnię ścieków od szamba […]

moskitiery

Upalne lato, spokojny sen

Wielkimi krokami zbliżają się ciepłe letnie miesiące – czas wakacji, podróży oraz długich letnich wieczorów przy otwartych oknach lub uchylonych drzwiach do ogrodu. Warto pomyśleć o różnych udogodnieniach, które pozwolą nam spędzić lato bez nieprzyjemnych niespodzianek. Do takich mogą należeć różnego rodzaju owady, które potrafią wpaść do domu lub mieszkania bez zaproszenia. Skuteczną przeszkodą, powstrzymującą […]