DeboweTarasy.pl

Blat kuchenny z kamienia czy z konglomeratu – na co warto się na niego zdecydować?

blaty kuchenne

Jedną z ważniejszych decyzji, dotyczących wyposażenia kuchni, jest ta o rodzaju surowca, zastosowanego do wykonania blatu. Jest to bowiem element, który musi charakteryzować się trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Przy tym powinien odznaczać się estetyką i pasować wizualnie do koncepcji aranżacji całego pomieszczenia. Czy da się to pogodzić? Okazuje się, że tak – najlepiej za pomocą blatu kuchennego z kamienia lub z konglomeratu. Podpowiadamy, na co się zdecydować.

1. Konglomerat Sileston i Technistone – czyli alternatywa dla blatu kuchennego z kamienia?
2. Blat kuchenny z kamienia – czy to dobry wybór?

Konglomerat Silestone i Technistone – czyli alternatywa dla blatu kuchennego z kamienia?

Warto wiedzieć, że blat może być wykonany z konglomeratu – mieszanki rozdrobnionych kamieni naturalnych, spojonych żywicą. Dodatek jonów srebra sprawia natomiast, że blat jest antybakteryjny. Zaletą – tak konglomerat Silestone, jak i Technistone – jest występowanie w różnych kolorach i wzorach. Dzięki temu każdy właściciel jest w stanie idealnie dopasować blat kuchenny do całości aranżacji.

Blat kuchenny, wykonany z konglomeratu piasku kwarcowego i granitu cechuje się zatem:

• odpornością na uszkodzenia

• łatwością w utrzymaniu czystości

• ma właściwości antybakteryjne

• jest lżejszy od kamiennego blatu

• występuje w wielu wariantach kolorystycznych i może mieć różne tekstury

Należy zatem stwierdzić, że blat z konglomeratu sprawdzi się lepiej, aniżeli jego cięższa wersja z kamienia. Warto mieć to na uwadze, dokonując wyboru.

Blat kuchenny z kamienia – czy to dobry wybór?

Przez wzgląd na to, że blat kuchenny z kamienia jest trwały i odporny na zniszczenia – tak, z pewnością również będzie dobrym wyborem. Jest to materiał, który sprawia, że blat wygląda estetycznie i nadaje wnętrzu nieco nowoczesnego sznytu poprzez swego rodzaju surowość. Co równie istotne – blat kuchenny z kamienia jest niepalny i długo się nagrzewa. Można więc użytkować go w pobliżu kuchenek. Nie zniszczą go postawione bezpośrednio na powierzchni gorące naczynia. Bez obaw można używać ostrych noży. Żadna taka czynność nie zagraża kamieniowi i nie spowoduje jego zniszczenia. Ponadto blat można z łatwością odnowić. W przypadku drobnych zarysowań wystarczy użyć kamienia szlifierskiego, co można zrobić samodzielnie. Blat z kamienia można wyciąć w taki sposób, by idealnie dopasować jego kształt do planowanej aranżacji. Trzeba jednak pamiętać, że jest on dość ciężki, a zatem szafki muszą być wysokiej jakości. Blat będzie także zimny w dotyku, jednakże niekoniecznie jest to wada.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]
Informacja prawna

Wpisy, które mogą Cię zainteresować:

ściana przed głądzią i szlifowaniem

Jak i czym szlifować ściany – gładź gipsowa

Nakładanie masy szpachlowej lub gładzi gipsowej wymaga precyzji. W pierwszym przypadku warstwa nałożonego przed wykończeniem materiału ma grubość około 5-6 mm, a w drugim zaledwie 2 mm. Trzeba o tym pamiętać, aby późniejsze prace związane ze szlifowaniem nie były syzyfową pracą. Masa szpachlowa nakładana jest bezpośrednio na tynk, w sytuacji, gdy potrzeba wyrównania dużych krzywizn. […]

Jak przygotować kuchnie na święta Poznaj 10 rzeczy, których nie może zabraknąć w Twoim domu!

Święta to czas spotkań z rodziną, ale też wytężony okres dla wszystkich, którzy pieką w kuchni. Na te kilka dni bądź tygodni kuchnia zamienia się w wielką, małą cukiernię, produkującą co rusz to nowe wypieki, ciastka czy pierniki. W takich chwilach wszystkie przyrządy kuchenne przechodzą swoisty egzamin wytrzymałości oraz przydatności. Sprawdź, jak możesz wyposażyć swoją […]