Jedną z ważniejszych decyzji, dotyczących wyposażenia kuchni, jest ta o rodzaju surowca, zastosowanego do wykonania blatu. Jest to bowiem element, który musi charakteryzować się trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Przy tym powinien odznaczać się estetyką i pasować wizualnie do koncepcji aranżacji całego pomieszczenia. Czy da się to pogodzić? Okazuje się, że tak – najlepiej za pomocą blatu kuchennego z kamienia lub z konglomeratu. Podpowiadamy, na co się zdecydować.
1. Konglomerat Sileston i Technistone – czyli alternatywa dla blatu kuchennego z kamienia?
2. Blat kuchenny z kamienia – czy to dobry wybór?
Konglomerat Silestone i Technistone – czyli alternatywa dla blatu kuchennego z kamienia?
Warto wiedzieć, że blat może być wykonany z konglomeratu – mieszanki rozdrobnionych kamieni naturalnych, spojonych żywicą. Dodatek jonów srebra sprawia natomiast, że blat jest antybakteryjny. Zaletą – tak konglomerat Silestone, jak i Technistone – jest występowanie w różnych kolorach i wzorach. Dzięki temu każdy właściciel jest w stanie idealnie dopasować blat kuchenny do całości aranżacji.
Blat kuchenny, wykonany z konglomeratu piasku kwarcowego i granitu cechuje się zatem:
• odpornością na uszkodzenia
• łatwością w utrzymaniu czystości
• ma właściwości antybakteryjne
• jest lżejszy od kamiennego blatu
• występuje w wielu wariantach kolorystycznych i może mieć różne tekstury
Należy zatem stwierdzić, że blat z konglomeratu sprawdzi się lepiej, aniżeli jego cięższa wersja z kamienia. Warto mieć to na uwadze, dokonując wyboru.
Blat kuchenny z kamienia – czy to dobry wybór?
Przez wzgląd na to, że blat kuchenny z kamienia jest trwały i odporny na zniszczenia – tak, z pewnością również będzie dobrym wyborem. Jest to materiał, który sprawia, że blat wygląda estetycznie i nadaje wnętrzu nieco nowoczesnego sznytu poprzez swego rodzaju surowość. Co równie istotne – blat kuchenny z kamienia jest niepalny i długo się nagrzewa. Można więc użytkować go w pobliżu kuchenek. Nie zniszczą go postawione bezpośrednio na powierzchni gorące naczynia. Bez obaw można używać ostrych noży. Żadna taka czynność nie zagraża kamieniowi i nie spowoduje jego zniszczenia. Ponadto blat można z łatwością odnowić. W przypadku drobnych zarysowań wystarczy użyć kamienia szlifierskiego, co można zrobić samodzielnie. Blat z kamienia można wyciąć w taki sposób, by idealnie dopasować jego kształt do planowanej aranżacji. Trzeba jednak pamiętać, że jest on dość ciężki, a zatem szafki muszą być wysokiej jakości. Blat będzie także zimny w dotyku, jednakże niekoniecznie jest to wada.